2.3.2016

Miksi ulkomaille muuttaminen menee pieleen?

Viimeaikoina on tullut seurattua sivusta useamman tutun ja vähän tuntemattomampienkin ulkomaille muuttoa. Monet tykästyvät ja jäävät uuteeen maahan, muuta vähintään yhtä moni palaa pikimmiten takaisin kotiin. Minulta kysellään myös usein miten oikein selviydyin Costa Ricaan muutosta ja kuinka elämä siellä sujui. Ja onhan tässä tullut hiljattain muutettua jo toistamiseen uuteen maahan. Jostain syystä kukaan ei kysy miten Kaliforniaan muutto on sujunut, vaikka tämä on ollut itselleni sata kertaa vaikeampaa kuin Costa Ricaan muutto aikoinaan. Tästä kaikesta tuli mieleen tehdä postaus siitä, milloin ulkomaille muuttaminen onnistuu. Tai milloin se menee pieleen?Ihmiset ovat aika hulluja ja tekevat radikaaleja vetoja. Monet muuttavat aivan sokkona ulkomaille paikkoihin, joissa eivät ole koskaan käyneet. Esimerkiksi Suomesta Thaimaaseen, vaikkeivat ole kuuna päivänä astuneet jalallaan Aasiaan. Kyllähän sen arvaa että yllätyksiä varmasti tulee. Ja pahimmassa tapauksessa niin suuria, että unelmieln ulkomailta palataankin parissa viikossa häntä koipien välissä kotiin. Totuus “paratiisisaaresta” paljastuu kyllä pian ja se ei välttämättä vastaa lainkaan odotuksia. Itseasiassa kuvitelmat ja todellisuus saattavat olla hyvinkin kaukana toisistaan. Pelkkä ilmaston muutoskin saattaa olla liikaa, jos sitä ei ole ennen kokenut. Sitä on aina kuvitellut olevansa kesäihminen, mutta kun mittari näyttää 35 astetta yötä päivää, saattaa tulla toisiin aatoksiin. 

Ruokaympyrä saattaa mennä ulkomailla uusiksi kun tuttuja elintarvikkeita ei ole saatavilla. Oma ruokavalioni muuttui aika rajusti Costa Ricaan muuton seurauksena. Suomessa söin salaatteja kanalla/kalalla/lihalla, puuroa, rahkaa, marjoja ja hedelmiä. Costa ricassa söinkin riisiä (joka ikinen päivä ja kahdesti päivässä), papuja, kanaa, kalaa ja hedelmiä. Proteiinirahkoja tai muita Suomessa yleisiä terveysvälipaloja tai -juomia ei ollut saatavilla. 

Tuotteiden ja palveluiden saatavuus saattaa yllättää ulkomailla. Suomessa olemme aika hyvin tottuneet siihen, että kaikkea on jatkuvasti saatavilla. Useimmiten samasta tuotteesta on tarjolla useita vaihtoehtoehtoja, esim. eri makuja. Pienemmissä paikoissa näin ei kuitenkaan ole. Hyvä jos kaupat saavat hyllyntäydennystä viikossa. Sesonkituotteita (esim. appelsiinit tai taatelit) saadaan vain sesongin aikana. Muistan aina kuin Costa Ricassa menin raakasuklaan himoissa kauppaan ostamaan taateleita ja myyjä käski palata parin kuukauden päästä uudestaan. Se siitä leipomisinnostuksesta. Ruuan lisäksi myös putkimiestä tai internetin korjaajaa saattaa joutua odottelemaan päiväkausia. Ehkä nyt ei kuitenkaan kuukautta. Eikä ole olemassa kilpailevaa palvelua jonne vaihtaa. Suomessa älähdämme heti ja valitamme ties missä yleisönosastoilla, jos jotain ei saada kuntoon nyt ja heti. Paratiisisaarella ei ole edes paikkaa minne valittaa. Ketään ei kiinnosta jos kukaan ei tullut korjaamaan vessaasi viikkoon. Korjaa itse. Toinen esimerkki voisi olla myrskyn jälkeen teille kaatuneet puut. Jos et omista omaa moottorisahaa kannattaa olla hyvissä väleissä jonkun kanssa, kenellä sellainen on.

Suomessa olemme tottuneet moniin mukavuuksiin. Hanasta tulee aina vettä ja se on lämmintä. Lämmin vesi on edelleen harvinaisuus esimerkiksi Väli-Amerikassa tavallisissa taloissa. Kuivemmissa paikoissa vettä voi olla saatavilla hanasta vain muutama tunti päivän aikana. Tällaiset asiat voivat olla aika shokki ja varmasti vaativat sulattelua. 

Hintataso on asia, joka vaikuttaa elämänlaatuun. Minua kauhistuttaa, kun kuulen suunnitelmia myydä omaisuus ja muuttaa sinne kuuluisaan Costa Ricaan (tuntuu että jokatoinen Amerikkalainen haluaa muuttaa juuri sinne). No ei tässä vielä mitään pahaa, mutta kun kyseisten henkilöiden omaisuus on lähes olematon ja he kuitenkin kuvittelevat elävänsä herroiksi halvassa maassa. Näillä henkilöillä ei siis ole pienintäkään hajua kohdemaan hintatasosta. Valitettavasti luksustalot meren rannalla maksavat paratiisissakin. On totta, että Costa Ricassa voi varmasti asua ja elää halvemmalla kuin vaikka Suomessa tai Amerikassa. Mutta se ei tarkoita luksusasumista. Odotukset ylellisyydestä ulkomailla eivät siis toteudukaan, ja on joko palattava kotiin tai sopeuduttava ei-niin-luksus elämään. Etelänmaissa ja tropiikissa myös likaisuus ja ötökät (skorpionit, dengue hyttyset, käärmeet ym.) saattavat yllättää.

Yksi tärkeimmistä asioista ulkomailla oleskellessa ja asuessa on kieli. Turistina pärjää aika hyvin missä tahansa pelkällä englannilla, mutta jos haluat asua ei-englanninkieleisessä maassa ja saada asiat hoidetuksi, on kielen osaaminen välttämätöntä. Kielitaidottomuus ei kuitenkaan ole este ulkomaille muuttamiselle. Se on nimittäin asia, jolle voi aina tehdä jotain. Opiskelemaan siis! Tämän tietenkin suurin osa ihmisistä ymmärtää ja onhan se harvinaisen luonnollista, että kun muutat vieraaseen maahan et voi odottaa kenenkään siellä puhuvan muuta kuin kyseisen maan kieltä. Joskus törmää kuitenkin tapauksiin joissa valitetaan että “paikalliset olivat töykeitä”, vaikka kyse oli ehkä kuitenkin siitä että ei osattu kieltä. Moni asia voi siis yllättää ulkomaille muuttaessa. Kaikki edellä listatut ovat kuitenkin vain “käytännön asioita” eli oikeastaan tietoja kohteesta. Mitä enemmän faktoja on tiedossa ennen muuttoa, sitä vähemmän yllätyksiä (ja pettymyksiä) tulee. Oma muuttoni Costa Ricaan oli helppo, sillä olin käynyt Nosarassa noin viisi kertaa aiemmin. Paikka ja ihmiset olivat siis käyneet tutuiksi. Tiesin minne olin menossa. Vaikka en osannut kieltä kuin auttavasti, tiesin ainakin sen turhautuneen fiiliksen mikä seuraa surkeasta kielitaidosta. Ja tiesin että kieltä on syytä opiskella lisää. Yllätyksiä ei siis tullut. Sen sijaan muutto Kalifornaiaan onkin aivan toinen tarina. En nimittäin tiennyt paikasta juuri mitään, en tuntenut ketään (paitsi Clayn), eikä minulla ollut hajuakaan mitä haluan täällä tehdä.

Siitä päästäänkin mielstäni tärkeimpään tekijään, onnistuuko ulkomaille muuttaminen vai ei. Ja se on syy miksi haluat lähteä. Miksi haluat mennä juuri tähän kyseiseen paikkaan ja mitä siellä aiot tehdä. Costa Ricaan mennessä halusin opetella surffaamaan kunnolla. Millään muulla ei ollut juuri väliä. Kunhan pääsi surffaamaan. Ja surffaamaan pääsi, joten olin onnellinen ja kaverit, työt ja muut asiat lutviutuivat elämässäni sopivasti tämän punaisen langan eli surffauksen ympärille. Minua ei haitannut tehdä välillä hanttihommia tai asua läävissä, sillä sainhan surffata. Tiesin myös etukäteen että silloinen kotirantani Guiones on minulle paras paikka surffata ja siellä oli aaltoja joka päivä. Se oli juuri se paikka, jossa halusin olla.

Sen sijaan täällä Kaliforniassa en todellakaan tiedä mitä haluan tehdä. Surffi on tällä hetkellä kiva harrastus, mutta ei elämän suurin asia. Ja rehellisesti sanottuna surffaisin mieluumin jossain lämpimässä. Minulla ei siis ole oikein mitään, mikä varsinaisesti pitää täällä. Ei töitä, ei läheisiä ystäviä, ei Kaliforniaunelmaa. Ja sen takia en kotiudu. On täällä ihan kivaa, mutta niin voisi olla jossain muuallakin. On vähän sellainen fiilis että ollaan täällä nyt hetki ja mietitään mitä tehdään. Minulla ei etukäteen ollut suurfia kuvitelmia Kaliforniasta, mutta en myöskään odottanut että täällä asuminen toisi näin “tyhjän” fiiliksen.

Ei siis kannata kuvitella että pelkästään ulkomaille muutto tekee onnelliseksi ja tuo elämään tarkoituksen. “Muutan palmun alle ja olen onnellinen”. Ei se niin mene. Sen sijaan jos suunnitelmana on “muutan palmun alle maalaamaan tauluja ja olen onnellinen”. Se voi jo toimiakin, jos TIEDÄT että rakastat maalaamista. Sen sijaan, jos et ole ikinä kokeillut maalaamista, suunnitelma ei todennäköisesti toimi.
Tuntuuko minusta nyt siis, että Kalifornia ei ole minulle ja olen epäonnistunut tänne muutossa. No ei onneksi. Pääseehän sitä aina pois jos haluaa. Eikä tässä nyt vielä olla sillä fiiliksellä että täältä pois ja äkkiä. Haluan kyllä kokeilla miltä täällä elämä tuntuu kunhan nyt saa työluvat ja muut kuntoon ja pystyy oikeasti elämään kuin Kalifornialainen. 

Sitä päivää odotellessa. Maahanmuuttobyrokratia rullaa hitaasti, mutta toivottavasti sentään oikeaan suuntaan.

Siihen saakka jatkan surffailua ja takapihalla leikkimistä.

4 kommenttia:

 1. Löysin linkin blogiisi jonkun kaverin kautta FB:ssa. Hyvä kirjoitus! Itse asunut 10 vuotta Venäjällä töiden takia. Pelkän työn takia ei olisi jaksanut... luulisin, mutta punainen lanka tarvitaan, mulla wakeboard ja lumilautailu sellaisia. Tätä kautta pääsee yhteyteen paikallisiin, oppii kieltä jne... Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentista ja tsempistä. Täytyy nyt vaan rohkaistua enemmän käymään kaikissa tapahtumissa missä tapaa ja tutustuu ihmisiin. Täällä ei valitettavasti mun harrastuksen eli surffauksen kautta tutustu ainakaan naispuolisiin. Hui, Venäjä kuulostaa mun korvaan aika ekstremeltä, mutta ilmeisesti oot viihtynyt hyvin. Hyvää meininkiä sun blogissa!

   Poista
 2. haha täää oli kyllä hyvä juttu. ja jengi ei hirveästi mieti noita viisumijuttuja ollenkaan. tai mitään muutakaan arkipäivän juttuja mitä ne ei lomalla tehdessä oo joutunu tekeen, ja varsinkin Aasiassa niin terve niitä hoidellessa ja selvitellessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Viisumi ja byrokratiajutut ovat vielä asia erikseen ja niissä voi tosiaan olla melkoinen rumba. Jenkkien maahanmuuttobyrokratiakaan ei varmasti oo helpoimmasta päästä, vaikka se taisi kuitenkin olla helpoin osa tätä muuttoa muuhun "henkilökohtaiseen" sopeutumiseen verrattuna. Se on kuitenkin "vaan" lomakkeiden täyttöä ja shekkien kirjoitusta.

   Poista