17.2.2015

Kisat (jotka meni pieleen…)

Viime viikonloppuna oli Circuito Guanacasteco de Surf tourin toinen kilpailu Marbellassa, eli yhdellä lemppariaalloistani. Mehän Paon kanssa mentiin tietenkin kisaamaan.

En tiennyt etukäteen että kisa olisi niin kovatasoinen ja siellä olivat naisten sarjassa mukana mm. Costa Rican kaksi parasta surffaajaa, jotka käyvät jatkuvasti myös ulkomailla kisaamassa (ja voittamassa). Mitään paineita menestymisestä ei siis tarvinnut ottaa, sillä tiedän että mun surffitaidot on valovuoden näitä likkoja jäljessä. Samoin mukana oli muutama Amerikan vahvistus ja kovia Costa Rican junnuja.

Kisa-aalto. Kaikki postauksen kuvat on kisapäivältä ja kisa-aallosta. Omast surffista ei oo valitettavasti kuvia.
Eikä wipeoutista… :)


Mun strategia oli surffata hyvin omalla tasollani. Aallot kisapäivänä olivat todella hyviä. En ole ikinä ollut kisoissa, joihin olisi sattunut niin hyvät aallot. 3-5 jalkaa ja tuubeja. Aamulla oli todella kova tuuli, mutta ei sekään surffaamista haitannut.

Olen jo oppinut edellisistä kisoista, että ennen omaa hiittiä kannattaa katsella silmä tarkkana ainakin 60-90 minuuttia edellisiä hiittejä. Että tietää miten aalto käyttäytyy. Ei siis kannata vaan surffailla jossain sivummalla odotellessa, vaan nimenomaan seurata sitä kohtaa missä itse kisa käydään. Kävin verryttelemässä reilut pari tuntia ennen omaa hiittiä. Vesi oli tuulen takia TODELLA kylmää. Aallot näytti vähän hurjiltakin tuulen takia, mutta olivat tosi hyviä. Surffasin yhden open face aallon ja yritin 4-5 tuubia. En tosin päässyt yhdestäkään ulos, mutta surffaus oli superhauskaa.
Olin siis hyvillä mielin kisan suhteen. Tai no itseasiassa en jaksanut olla niin kiinnostunut koko kisasta, vaan halusin ainoastaan surffata hyviä aaltoja. Rightit on mun vahvuus open face alloissa ja tuubeissa ei ole preferenssiä. Kisapaikka antoi vaihtoehtoja miten sijoittua ja mitä halusi surffata. 15 minuutin hiitissä on aina järkevintä sijoittua niin, että saa kokoajan aaltoja. Eikä jämähtää paikoilleen odottelemaan. Kyllähän se nyt tiedetään. Mutta itse en tietenkään käyttäytynyt niin. Eli en todellakaan pysynyt sisempänä napsimassa pikkuaaltoja, vaan kytistelin takarivissä settejä. Ja nimeomaan righteja. Ja sellanen tulikin, aivan täydellinen aalto. Mutta mutta... mä onneton tunari missasin koko aallon koska olin liian sisällä. Todella iso moka. Sillä se aalto oli ihan tulossa mulle, mutta mä asettauduin väärään kohtaan. Nooh... Siinä sit pyörin vähän ympyrää ja koitin hakee muitakin aaltoja ja aikakin kävi jo vähiin. Mutta sitten tuli kuin tulikin vielä toinen setti kun hiittiä oli enää pari minuuttia jäljellä. Olin taas huonosti sijoittunut, mutta mun oli pakko mennä sillä oli vaan yksi aalto pohjilla. Meloin ihan raivolla, mutta olin aivan myöhässä droppauksessa ja tulin tyylikkäästi lipan mukana alas... Eli sellanen suoritus sillä kertaa... Mun ainoaksi saaliiksi jäi heti hiitin alussa surffattu pikkuaalto. 
Pieleen menneen hiitin jälkeen menin samantien surffaamaan lisää sivummalle, sillä halusin saada hyviä aaltoja. Tai ihan mitä vaan aaltoja. Vaikka kisa oli omalta osalta ohi, kannattaa tietenkin hyödyntää hyvät olosuhteet ja treenata lisää kyseistä aaltoa. Kun on kerran paikalle raahautunut.

Mulla ei ole tällä hetkellä hinkua seuraaviin kisoihin. Haluan vaan surffata paljon ja parantaa surffitaitojani. Ja annan todella paljon respectiä kaikille ketkä tykkäävät surffissa kisata ja menestyvät, sillä 15 minuutin kisasurffirypistys on niin erilaista kuin vapaa surffi.

4 kommenttia:

 1. Hei Tiina! Löysin blogisi kun etsin tietoa Costa Ricasta. Ollaan mietitty mieheni kanssa eri kesälomakohteita ja itse innostuin erityisesti Costa Ricasta kun ollaan oltu enimmäkseen Aasiassa. Mieheni surffaa ja haluaisinkin nyt vakuuttaa hänet siitä, että tämä olisi paras kohde :) Voisitko siis antaa jotakin vinkkejä tai suosituksia, esim. onko heinäkuussa hyvää surffia, mitkä on parhaat spotit (mieheni tykkää eniten right reefistä, joka ei ole "too crowded"), voiko surffata ilman märkkäriä ja jos muuta tulee mieleen, niin otan mielelläni vinkit vastaan! -Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Johanna! Kesä-heinä-elokuu on mun lempiaikaa Costassa. Silloin on jo sadekausi (täällä Tyynenmeren rannikolla, jossa itse asustelen), mutta sateita on aika vähän. Useimmiten aamut on hyvää surffiaikaa ja iltapäivällä tai illalla saattaa sadella. Tähän vuodenaikaan saattaa sattua myös sateettomia jaksoja, mutta joskus vettä voi tulla reippaastikin. Sateet rajoittaa turistien määrää, mikä on tietenkin kiva juttu.

   Costassa on aika vähän riuttoja. Enimmikseen beach breikkejä. Mä asun Nosarassa, joka on aika pohjoisessa Guanacasten niemimaalla. Ainut right riutta lähimain, on Playa Negra. Se on tosi hyvä aalto, mutta usein kyllä aika ruuhkainen.

   Mä tunnen tietenkin tän Nosaran alueen parhaiten. Mun kotiranta Playa Guiones on yleisesti ottaen aloittelijaystävällinen ja tosi aaltovarma. Marbella, Camaronal ja Playa Grande on hyviä aaltoja. Edelleen Guanacasten niemimaalla mutta etelämpänä on Santa Teresa, jossa on hyvää surffia ja se taitaa olla nykyään aika suosittu paikka suomalaistenkin keskuuudessa. Ja edelleen etelämpänä on suosittuja paikkoja Jaco sekä Playa Hermosa. Toi Hermosa on todella hyvä aalto ja sieltä lähistöltä löytyy myös vaikka mitä. Tosin nää kaikki mun mainitsemat on beach breikkejä.

   Ja samaa mieltä oon eddottomasti että Costa Rica on paras paikka! :)

   Poista
  2. Ja unohtui mainita että täällä on aina bikinisurffikelit! (Paitsi joulu-tammikuussa joskus, kun on kovat offfshoret, voi olla kiva vetää 1-2mm takki päälle). Mutta ilmankin pärjää.

   Poista
  3. Moi! Kiitos vinkeistä, ihan mahtavaa :) Nyt täytyy vaan suostutella, tai jos ei heinäkuussa niin ehkä joskus talvella sitten :) Tsemppiä surffeihin!

   Poista