2.11.2014

Surffityttöjen haastatteluja, osa 4: Outi

Taas on löytynyt uusi Suomalainen surffarityttö maailmalta. Outi asuu ja surffaa Kap Verdellä, joka on ainakin itselleni tosi eksoottinen ja tuntematon kohde. Istutin Outin meilin välityksellä haastattelupenkkiin, tässä tulee Outin haastis. Itseäni kiinnostaa ainakin kovasti, millaista on surffielämä Kap Verdellä.

Outi menossa suosikkispotilleen Tupinholle Sao Vicenten saarella. 

1. Suomalainen tyttö Kap verdellä kuulostaa eksoottiselta! Miten oikein päädit kyseiseen paikkaan ja mitä siellä teet? Alun perin päädyin tänne työn kautta. Olin kesän Kreetalla Finnmatkojen aktiviteettiohjaajana, ja siellä aloin opetella surffaamaan. Kun talvikohteet tulivat hakuun, kysyin surffiopettajalta mikä talvikohteista olisi surffin kannalta paras vaihtoehto ja sieltä se Kap Verde sitten tuli. Mulla ei oikeastaan ollut mitään käsitystä koko maan olemassaolosta aiemmin. Olin täällä sitten talven edelleen aktiviteettien parissa, mutta kun kesäkohteet tulivat hakuun ei ollut kauheeta hinkua palata Välimeren aalloille. Jäin siis kesäksi tänne surffaamaan ja nyt talveksi pitäisi olla töitä tiedossa eräässä paikallisissa surffikoulussa.

2. Miten ja milloin innostuit surffista? Toissa kesänä koitin löytää jotain järkevää tekemistä vapaa-ajalle ja yllättäen löysin Kreetalta surffia. Olihan sitä pakko mennä kokeilemaan ja niin siinä sitten kävi että sen jälkeen ei oo paljon muuta päässä liikkunutkaan.

3. Kuinka usein surffaat? Nyt kesällä kun ei oo ollut töitä, niin on aika hyvin tullu surffattua kaiket päivät. Aallottomia päiviä on vaihtelevasti, ehkä joku 1-2 viikossa. Jos käy hyvin töiden kanssa niin voi olla että pääsen talvella aalloille joka päivä.

Ihanan turkoosi meri. Märkkäreitä tarvitaan talvella. 
Pikkuveli Outin surffiopetuksessa.

4. Minkälaisia surffispotteja Kap Verdeltä löytyy? Mikä on oma suosikkisi? Kenelle suosittelisit paikkaa? Kap Verdehän valtiona käsittää kymmenen eri saarta, joista tällä hetkellä oon surffannut pelkästään Sao Vicentellä ja kotisaarellani Salilla, enkä näilläkään vielä kaikkia mahdollisia spotteja. Eli valinnanvaraa ainakin löytyy varmasti ihan minkä tasoiselle surffarille tahansa!

Omia suosikkeja on ehdottomasti Sao Vicentellä spotti nimeltä Tupinho, missä tuntui meidän reissun aikana olevan aina aaltoja kun sinne meni. Sielä on ainakin mun mittapuulla tosi pitkä lefti, mutta halutessaan voi myös surffata vähän lyhyempää rightia. Kotisaaren spoteista suosikki on varmaan tällä hetkellä Angulo, koska se on mulle haastava. Oon surffannut tosi vähän rightia ja tällä spotilla on tosi täydellinen ja vähän voimakkaampi aalto, missä on hyvä treenata. Tosin täälläkin on vielä monta hyvää spottia surffaamatta, mutta raportoin niistä kun pääsen niitä surffaamaan. ;)

Angulo.
Angulo.

5. Minkälaista surffijengiä Kap Verdeltä löytyy? Onko leppoisaa meininkiä lokaalien kesken? Onko tungosta vedessä? Onko paljon turisteja? Surffarit täällä ovat tosi rentoa porukkaa, ei mitään pahaa sanottavaa. Yleensä on leppoista meininkiä aalloilla, poikkeuksena päivät jolloin Santa Marian spotilla surffaa yhtä aikaa saaren jokaikinen surffari vauvasta vaariin. Siellä sitten näkee kolmesta seitsemään jätkää samalla aallolla, mutta ihme kyllä harvoin siitäkään sen kummempaa tappelua syntyy. Nimenomaiselta spotilta löytyy myös suurin osa turisteista, jotka on ekoilla tunneilla.

Talvisin turisteja löytyy kuulemma paljon myös kuuluisalta Ponta Pretan spotilta, joka on kokeneitten jättiaallon metsästäjien kohde. Ite en oo sielä mitään hirveitä turistitulvia nähnyt, mutta tungosta olen päässyt todistamaan muutamana päivänä kun aalloilla on joka sortin surffarit leijoista ja windsurffeista aina body boardeihin asti. Itse en ole kyseisellä spotilla vielä uskaltautunut surffaamaan, mutta selviäisin sieltä kuulemma hengissä pienenä päivänä.

Ponta Preta.

6. Onko sinulla oma suffilauta? Minkälainen? Surffaan tällä hetkellä ekalla omalla laudalla, joka on 7'2, eli semi lyhyellä lonkkarilla oon surffaillu. Oon kokeillut 5’10 shorttia myös pari kertaa, ja sen kanssa melominen tuntuu helpommalta, mutta itse surffaaminen vaatii kyllä hyvin paljon treeniä vielä.

7. Millaisia tavoitteita sinulla on surffissa? Mitä treenaat tällä hetkellä? Ei mulla oikein oo mitään varsinaisia tavoitteita, jos esim. kisoista puhutaan. Haluan tällä hetkellä vaan siirtyä pikkuhiljaa pienempään lautaan ja katsoa mitä siitä sitten seuraa. Tällä hetkellä treenaan käännöksiä ja yleisesti koitan työntää itseäni enemmän rightin aaltoihin, ettei kaikki olis koko ajan pelkkää leftiä. Myös hallittu aalloista poistuminen on treenin alla nykyisen loikka & loiskahdus –stailin sijaan.

8. Monet blogin lukijoista ovat aloittelevia surffaajia tai vasta haaveilevat surffista. Ja surffi on tunnetusti paljon vaikeampaa miltä näyttää. Kun itse aloitit surffausta, oliko jotain mikä yllätti sinut? Mikä? Vai oliko surffaus sellaista kun kuvittelit sen olevan? Täysin samaa mieltä, surffi näyttää paljon helpommalta mitä onkaan ja ehkä se vaikeus siinä yllättääkin. Surffaus itsessään oli juuri niin kuin sen kuvittelin olevan, mutta en ajatellut yhtään miten paljon treeniä ja kokemusta pitää olla alla ennen kuin se surffi alkaa näyttää surffilta. Mulla on ainakin mennyt aika paljon aikaa sisäistää tiettyjä ihan perusjuttuja, mutta kylläkin mullistavia sellaisia.

9. Mitkä ovat top -3 parhaat surffivinkkisi aloittelijoille? Eli nyt päästään niihin mullistaviin perusjuttuihin, mihin myönnän että pitää edelleen kiinnittää itselläkin huomiota:

1. Jalat yhdessä meloessa. Ite kuvittelin ennen, että onhan ne jalat nyt tottakai automaattisesti yhdessä niin kuin kaikilla vieressä melovilla pro-surffareilla, mutta ei ollut ainakaan mulla. Tällä hetkellä keskityn siihen, että tunnen nilkat yhdessä.

2. Tasapaino laudalla on tärkeä, kiinnitä huomiota siihen, että olet oikeassa kohdassa lautaa ja että vartalo on suorassa. Älä jää liian taakse laudalla, koska se tekee melomisesta raskaampaa kuin mitä se voisi olla, ja aaltojen saaminen on vaikeaa.

3. Treenaa nousemaan suoraan jaloille. Ei missään vaiheessa polvien kautta, vaan noustessa suoraan jalat laudalle. Mun laudalle nousu muistutti tässä jonkin aikaa enemmän dropkneetä, mitä bodyboarderit tekee ja se polvi hidastaa ihan turhaan.

10. Joskus aikaisemmin tämän blogin kommenteissa naureskeltiin yli-innokkaille sedille, jotka välttämättä haluavat neuvoa surffityttöjä ja aina muka tietävät paremmin missä/millä/million tyttöjen kuuluu surffata. Silloin kerroit että siellä sedät tulee jopa tuuppaamaan vauhtia. :) Voisitko jakaa pari hauskaa kokemusta tähän liittyen? Joo kuten aikasemmin mainitsin niin paikalliset on tosi ystävällisiä vedessä ja joskus todella innostuvat myös tuuppimaan vauhtia. Tätä on alkuaikoina käynyt mulle kolme kertaa, joista kahdella viimesellä kukaan ei edes kysynyt mitään vaan aallon nähdessään tyyppi vaan jätti oman lautansa, sano että venaas, ui mun luo ja tuuppas aallolle.

Ja tätä tosiaan taitaa tapahtua pelkästään tytöille, miesten surffiin en oo paljoo nähny kenenkään puuttuvan vaikka ois minkälainen keltanokka kyseessä.

11. Suraava kysymys on mukana koska mulla itselläni on tällä hetkellä totaalinen turhautuminen surffin kanssa ja tuntuu että edistymisen sijaan tulee takapakkia. Onko sulla ollut koskaan vastaavaa fiilistä ja miten pääsit siitä yli? Kyllä on ollut, eikä siitä oo pitkäkään aika! Aivan täysi turhautuminen kun tuntu ettei mitään kehitystä tapahdu ja tulee vaan wipeouttia ja pesukonetta toisensa jälkeen, mutta mulla auttoi surffata uusia, erilaisia, vähän haastavampia spotteja. Sitten kun palaa taas tutuille spoteille, huomaa että onhan sitä jotain kehitystä tapahtunut kaiken tän räpistelyn aikana.

Tiina: Kiitti, mainio vinkki!!

Rullailua Kap Verden kaduilla.
Kävelyllä Ponta Pretan hiekkadyynillä.

12. Harrastatko jotain muuta urheilua surffin lisäksi? Mitä ja miten paljon? Tällä hetkellä en harrasta kyllä yhtään mitään, jos ei satunnaista capoeiraa tai joogaa lasketa. Tarkoituksena on alkaa opetella kite surffaamaan talven aikana.

13. Tarvitseeko surffari mielestäsi muutakin treeniä surffin lisäksi? Mun mielestä jonkinlaista kehonhuoltoa vähintään olisi hyvä harrastaa säännöllisesti. Jos surffaa ihan joka päivä ei varmaan ole välttämätöntä treenata jotain muuta, mutta tottakai on hyvä olla jotain vaihtelun kannalta. Tasapainoa tukevat lajit on mun mielestä hyviä, ja kaikki missä tulee treenattua käsiä. Capoeira on molempien kannalta hyvä ja harmittaa, etten oo harrastanut sitä ihan pienestä asti.

14. Teetko jotain kehonhuoltoa surffin kangistamalle kropalle? Sieltä se kehonhuolto sitten tulikin, tosiaan venyttelen ja joogaan kun siltä tuntuu. Mutta kuten sanoin näitä olisi parempi tehdä säännöllisesti. Aiemmin paljon jumppia ja kehonhuoltotunteja vetäneenä huomaan nyt miten nopeasti kangistuu kun näitä ei tee joka päivä.

15. Millainen on täydellinen surffipäivä Kap Verdellä? Missä, kenen kanssa, millaisia aaltoja, mitä muuta surffipäivään kuuluu, syomistä, juomista, juhlimista… Täydellinen surffipäivä on täälä kun pääsee heti aamulla aikaisin surffaamaan täydellisiä aaltoja oikeastaan ihan mille tahansa spotille. Ilman tuulta ja tungosta, muutaman hyvä kaverin kanssa. Lounasaikaan voi käydä kotona syömässä ja pitämässä pikkusiestan poissa polttavan auringon alta ja iltapäivällä palata aalloille ihan siihen asti kun aurinkoa riittää. Sen jälkeen parasta on ottaa suihku ja mennä viettämään iltaa vaikka rannalla grillaten kavereiden kanssa.

16. Minne haluaisit matkustaa surffaamaan? Onko sinulla tällä hetkellä matkasuunnitelmia?
Mulla on hirveesti paikkoja mihin haluaisin! Portugalissa kävin keväällä Carrapteiran lähistöllä mitä suositeltiin, ja tykkäsin! Portugaliin pitää kyllä ehdottomasti palata ja käydä läpi muitakin paikkoja (vaikka vesi olikin kylmää!). Sen lisäksi kiehtoo Väli- ja Etelä-Amerikan aallot, Marokko, Indonesia... Lähtisin varmaan ihan minne vaan surffaamaan, missä ei oo liian kylmä! Vaikka Suomessakin olisi hauska kokeilla surffata.

Tällä hetkellä kuitenkin varmaan lähempänä todellisuutta on suunnitelmissa tehdä ens kesänä reissu taas yhdelle naapurisaarista, Santiagolle, mistä kisojen kärkikaksikko oli kotoisin. Ne hehkutti kotisaarensa aaltoja niin, että pakkohan sinne on lähteä käymään.

17. Matkasuunnitelmiin liittyen mulla meni aluksi Kap verde ja Kapkaupunki sekaisin ja kulittelin että asut Etelä-Afkikassa mahtavan Jeffreys Bay aallon lähistöllä. Ootko ikinä käynyt Jeffreys Bay’llä tai onko suunnitelmissa mennä? Ehkä voidaan mennä tänne yhdessä joku päivä. En oo vielä käynyt, enkä ihan tän tasoisena oo suunnitellut meneväni, mutta varmasti tulevaisuudessa! Jos sattuu suunnitelmat samoihin aikoihin niin todellakin mennään yhdessä. :)

Upeita maisemia Outin kotisaarelta Salilta.

18. Haluatko ja aiotko asua meren ja aaltojen äärellä lopun elämääsi? Voitko kuvitella palaavasti Suomeen? Tällä hetkellä ainakin tuntuu siltä, etten voisi asua paikassa ilman minkäänlaisia aaltoja tai merta ylipäätään. Siitä asti kun oon 18 täyttänyt niin oon aika hyvin hakeutunut pois Suomesta meren ääreen, ja veikkaan etten ainakaan ihan vähään aikaan oo sinne pysyvästi palaamassa.

19. Onko sinulla blogi, instagrammi tms. josta voisi seurata surffielämääsi Kap Verdellä? Tällä hetkellä en kirjoita blogia, mutta olen kyllä vakavasti harkinnut. Ehkä alan kirjoitella kun saan taas jonkunlaisen kameran hyppysiini. Siihen asti surffielämää voi seurata vaihtelevan aktiiviselta instagramiltani, outikaroliin.

Kiitos superpaljon haatattelusta Outi! 

Kap Verde vaikuttaa aivan ihanalta paikalta! Mua alkoi heti houkuttaa päästä surffaamaan sinne. Haleja ja oikein hyvää talvea! Ja kerro heti jos laitat blogin pystyyn, että voin alkaa seuraamaan sitä.

5 kommenttia:

 1. Pakko kommentoida tuota neuvoa surffata haastavampaa ( tai mun tapauksessa pelottavampaa) spottia… se on tosi hyvä! Mulla kävi juuri niin, että olin olosuhteiden pakosta inhokkispotillani täällä Siargaolla eilen, siellä on paljon teräviä kiviä, osa jopa pinnassa ja aallot oli karmeeta mössöä tuulen takia. Tänään kun pääsi kivalle syvälle spotille kaikki tuntui paljon helpommalta, kun ei tarvinnut miettiä että missähän ne kivet taas onkaan, eikä tuulisuus ja kovaan vastavirtaan melominen haitannut yhtään!

  VastaaPoista
 2. Hei!
  Olen lukenut blogiasi jo pitemmän aikaa aina kun ehdin, kiitos mielenkiintoisista jutuista! Erityisesti tykkäsin tuosta haastattelusta, heti piti mennä instagramista Outi etsimään!
  En ole koskaan aiemmin kommentoinut blogeihin mutta nyt tarvitsisin vähän neuvoja. Olen lähdössä puoleksi vuodeksi työharjoitteluun Balille ensi keväänä ja yksi lähtööni vaikuttavista syistä oli surffaus ja taitojeni kehitys. Olen hieman surffausta kokeillut mutta vielä aloittelijan tasolla mennään. Haaveeni olisi opetella surffaamaan "oikealla" laudalla. Tähän asti olen saanut kokeilla vain niitä isoja kömpelöitä soft boardeja. Osaisitko neuvoa miten kannattaisi toimia? Kuulostaako järkevältä aluksi treenata hetki vielä softeilla, sitten vuokrata tai ostaa joku käytetty hetkeksi ja lopuksi uusi oma, vai luuletko että 6kk edes riittää lajin opetteluun sen verran, että voisi omaan lautaan satsata.
  Anteeksi kun tuli näin pitkä kysymys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, upeaan paikkaan olet lahdossa! Eipa paljon parempaa paikkaa voisi ollakaan surffin opetteluun. Ja aivan varmasti paaset puolessa vuodessa surffaamaan "oikealla" surffilaudalla ja ehdit oppia vaikka mita.

   Kuulostaa ihan jarkevalta ensin vuokrata lauta ja tehda vaikka sellainen diili etta voit paivittain valita vaikka eri laudan jos silta tuntuu. Ja siina vaiheessa kun alkaa vahan ymmartaa surffilaudoista, ja sulle on varmaan jo muodostunutkin suosikkilauta vuokralautojen joukosta, niin siina vaiheessa ostaa oma. Jos haluat oikein panostaa surffiin, niin ota surffiopetusta alkuun. Huom! Hyvalta opettajalta. Lue tasta blogista postaus hyvista ja huonoista surffiopeista, ja kierra ne huonot kaukaa! :) Hyvassa opetuksessa ja sopiissa olosuhteissa suurin osa edistyy usein jo muutamassa paivassa sen verran etta voidaan edeta vaahdoista oikeisiin, vihreisiin aaltoihin.

   Jos et tykkaa softtop laudoista, niin nilla ei ole pakko edes aloittelijan surffata. Sen sijaan valitse riittavan iso 8,5ft - 9,5ft longboard opetteluun. Jos olet pitka tai muuten isokokoinen, niin ala pelkaa ottaa longboardia, joka on lahemmas 10ft. Samalla longboardilla, jolla surfffaat aluksi vaahtoja, jatkat sitten myos vihreissa aalloissa.

   Oikein ihanaa Bali-aikaa! Nauti auringosta ja surffista!

   Poista
 3. Hei! Olipa hyvä haastattelu! Olen juuri itse suunnitellut lähteväni Kap Verdelle leijasurffaamaan. Olisiko mahdollista saada tietää missä surffikoulussa Outi opettaa jos sattuu tuulettomia päiviä? Kiitos mahtavasta blogista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Maria!

   Outi on ehtinyt tässä välissä jo viilettää Kap Verdeltä Portugaliin ja sieltä Nicaraguaan. En tiedä missä surffikoulussa Outi oli Kap Verdellä, mutta Outilla on nyt myös oma blogi: http://siipia-myoten.blogspot.com Laita sinne suoraan kommenttia!

   Ja ihanaa jos tykkäät blogista!

   Poista