22.9.2014

Surffimatkailun hankaluus ja Puerto Escondido suunnitelmia

Olen menossa lokakuussa kolmeksi viikoksi Mexicoon. Tämä on yhteisloma äitini kanssa, eli siis paljon muutakin on luvassa kuin surffia. Mutta tottakai aion myös surffata. Kohteena on Puerto Escondido.

Puerto Escondidon kuuluisin ja paras aalto, Playa Zicatela. (kuva)

Surffiloman suunnitteluun liittyy aina paljon hommaa ja haasteita. Varsinkin, jos on 1) menossa uuteen paikkaan josta ei tiedä mitään, sekä 2) yhtä fanaattinen surffauksen suhteen kuin minä.

Ensimmäisenä tietenkin tulee selvittää onko niitä aaltoja vai ei? Suurin osa surffispoteista toimii vain tiettynä aikana vuodesta eikä suinkaan vuoden ympäri. Sen jälkeen kun on selvinnyt että aaltoja on, kannattaa myös selvittää millaisia aaltoja. Suuria, pieniä, tsunameja... Mielestäni liian pienet aallot ovat pienempi paha kuin liian suuret. Vaikka kolmesta viimeisestä surffireisustani kahdella puolet lomasta on ollut flättiä. Mutta sekään ei ole kivaa, jos kokoajan on niin iso keli ettei voi edes mennä veteen.

Ennusteita ja raportteja löytyy kyllä netistä, mutta koskaan ei voi silti tietää millaisia aaltoja reissun aikana pääsee surffaamaan. Siitä päästäänkin seuraavaan ongelmaan. Millaisia lautoja ottaa mukaan? Vai ottaakko mitään? Erilaisilla aalloilla toimivat erilaiset laudat. Onko minun lautarepertuaarissani (johon kuuluu 1 käytössä oleva lauta sekä kolme lautaa joita yritän myydä) edes yhtään Meksikon aalloille sopivaa lautaa? Kannattaako Nosara-lautoja edes raahata Meksikoon? Ehkä siellä tarvitaan pitempiä ja kapeampia lautoja.

Ja mitähän lentoyhtiö rokottaa tällä kertaa lautojen kuljetuksesta? En kestä jos lentoyhtiö hajottaa tai hävittää rakkaat lautani. En kyllä ota omia lautoja mukaan... Mitenhän ne vuokralaudat? Vuokralautoja on varmaan tarjolla, mutta onko mulle sopivia... Viime vuonna Florian New Smyrnassa koko kaupungista ei löytynyt short boardeja vuokralle. Ehkä Meksikossa vuokrataan vaan vanhoja ja vettyneitä lautoja. Ehkä otan sittenkin oman laudan…

Pahin painajainen: hyviä aaltoja, omat laudat kotona ja vuokralaudat tällaisia.

Vaikeita kysymyksiä. :)

Lisää päänsärkyä voi vielä hankkia hermoilemalla etukäteen kuinka täynnä line upit tulevat olemaan sekä minkälainen meininki ylipäätään on. Onko agressiivisia lokaaleja vai agressiivisia turisteja? En ole muuten tähän mennessä ikinä tavannut agressiivisia lokaaleja. Tietenkin lokaaleja on aina vedessä ja heille on syytä olla mukava ja antaa aaltoja. Sen sijaan ne k***päisimmät tyypit vedessä ovat aina olleet turisteja. Tätä ongelmaa voi vältellä etsimällä ruuhkattomampia aaltoja.

Paljon on siis pähkäiltävää ennen surffilomaa.

Vai pähkäileekö kukaan muu kuin minä? Vai riittkö teille että on suunnilleen selvillä että kohteessa on surffikausi ja ehkä tsekattuna pari-kolme kiinnostaa spottia. Ja sitten vaan menään paikan päälle ja anntetaan asioiden rullata omalla painollaan.

Itse yritin joskus aikaisemmin aina arvioida ja suunnitella kaikki mahdolliset asiat etukäteen. Että lomalla voi sitten vaan surffata. Eikä tarvitse kuluttaa aikaa siihen että selvittelee asioita paikan päällä ja sen takia missaa iltapäivän surffit. Johan siinä menee koko loma pilalle jos ei pääsekään J O K A ikinen päivä surffaamaan vähintään kahta kertaa... Näin siis ajattelin ennen.

Nyt osaan ottaa hieman rennommin. Ja olenkin ottanut totaalisen rennosti tämän loman suhteen.

Minulla ei ole juuri mitään hajua mitä on tulossa. Tottakai tiedän että Puerto Escondidon kuuluisin ja paras breikki, Playa Zicatela eli Mexican Pipeline on yksi mailman hurjimmista aalloista. Supervoimakas beach break. Toivon, että meidän loman aikana sinne osuu kunnon swelli ja voin katsella pro surffareita. En ole siis todellakaan suunnitellut surffaavani itse kyseistä aaltoa. Paitsi nyt se on alkanut vähän kutkutella, sillä useampi tuttu, ketkä tuntevat kyseisen aallon ja kenelle olen kertonut matkasuunnitelmista, on ollut sitä mieltä että voisin surffata sitä pienellä kelillä. No, se jää nähtäväksi.

Kyllä sieltä varmasti löytyy muitakin aaltoja. Ihan meidän hotellin lähellä on La Punta niminen point break, josta olen kuullut vaihtelevia kommentteja. Mutta perillä se selviää. En aio miettiä etukäteen. Olen positiivisesti yllättynyt jos surffi on hyvää ja minulle sopivaa. Ja jos kyseinen aalto ei toimi, niin aina voi tutustua paikallisiin ja löytää muuta surffattavaa.

Myös äiti on lupautunut kokeilemaan surffausta ensimmäisen kerran tällä matkalla. Se tulee varmasti olemaan yksi loman kohokohdista jota odotan innolla! Äiti on käynyt jo haistelemassa surffimeininkiä sekä Balilla että Costa Ricassa, joten nyt on hyvä aika nousta itse laudalle. Aion vuokrata SUPin äidille laudaksi.

Toivottavasti hyvää surffia löytyy mutta en aio olla hysteerinen surffin suhteen. Kotona saa kuitenkin surffata joka päivä, niin eiköhän sitä kestä kolme viikkoa hieman vähemmällä. Odotan innolla myös shoppailua ja ravintoloita! Ja ennen kaikkea ihan vaan äidin kanssa hengailua!

Tämä ei taida olla ihan perus Meksikaaniruokaa, mutta näyttää todella herkulliselta. Ehkä Escondidosta
löytyy ravintola joka tarjoilee kaalikääryle-kana-wrappeja. Hyvät ravintolat ja uudet makuelämykset
ovat ehdottomasti yksi matkailun parhaita paloja. (Kuva Bethany Hamilton facebook)
Illallista odotellessa. Äiti vieraili Nosarassa viime marraskuussa.

Vajaat kaksi viikkoa ja sitten mennään!

2 kommenttia:

 1. Kyllä kuulostaa niin tutulta suunnitteluvaikeudet! Todella vaikeaa ymmärtää joskus mihin mennä ja milloin. Just kökitään hotellissa Surabayassa miettimässä mihin Indonesiasta.Ja varsinkin kun ollaan tällasella tasolla että ei tod tarvita mitään epic wavee vaan sellasta mukavan kokoista ja helppoa treeniaaltoa…Ja muuten tuosta agressiivisuudesta line upissa, ainakin täällä indoissa tuntuu että heti kun paikalla on ausseja, agressiot lisääntyy. Joka sinänsä on outoa koska muuten ovat lepposia. Ja totta paikalliset aalloilla ainakin oman pienen pienen kokemuksen perusteella on tosi kivoja. Mulle henkilökohtaisesti toi agressiivisuus on yks isoin turn off surffissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanoppa muuta. Liikaa vaikeita kysymyksiä ja arpomista. Ja loppujen lopuksi kaikki on ihan kiinni tuurista millainen keli on… Mulla meni nyt helposti matkakohteen valinta, kun puhuttiin vasta alustavia lomasuunnitelmia äitin kanssa ja heitin ilmoille Meksicon ja Puerto Escondidon ja seuraavan kerran kun palattiin asiaan äippä olikin jo ostanut lennon. Eli kohdevalinta sillä selvä. :)
   Juu Australialaiset on saanu kotirannoillaan tottua ruuhkiin ja olemaan kusipäitä vedessä. Brasilialaiset ei myöskään kuulu suosikkeihin... Niin parasta on, jos onnistuu löytämään jotain pikkuisia, tuntemattomia ja ruuhkattomia rantoja. Niitä varmasti indoista löytyy. Jotain mitä ei mainita Lonely Planetissa tai surffioppaissa. Onneks teilläkin on sen verran paljon aikaa oleilla Indoissa ja reissuissa, ettei tarvii saada hepuleita jos ensimmäinen paikka/aalto ei miellytä. Sitten vaan etsimään parempaa. Mulla on muuten kauhee hinku Indoihin jonnekin minisaarille ja veneretkille!!!

   Poista