14.9.2014

Melontavinkkejä

Melominen on yksi tärkeimmistä asioita surffaamisessa. Surffaaminen pitää sisällään enemmän melontaa kuin varsinaista laudan päällä seisomista. Itseasiassa se, millainen meloja olet sanelee aika pitkälle millainen surffari olet. Melontataidot nimittäin määrittelevät sen millaisissa aalloissa voit surffata ja kuinka paljon aaltoja ja toistoja (eli kehittymistä) surffipäivän aikana tulee. Lukijan toiveena oli melontaopas aloittelijoille ja tässä sellainen tulee.

Tätä se surffaaminen suurimmaksi osakasi on. Nimittäin melontaa. Ja melonta kannattaa ottaa
hyvin haltuun, sillä hyvät melojat saavat aina enemmän aaltoja.

Nämä vinkit ovat perusasioita melomisesta ja soveltuvat kaikille surffarille riippumatta siitä, millaisella laudalla surffaa.

1. Sweet spot
 Sillä, missä kohtaa makaat surffilaudan päällä on paljon väliä. Ensimmäinen asia surffin opettelussa onkin löytää tämä ns. sweet spot. Katso, miten lauta kelluu vapaasti vedessä. Laudan tulisi olla samassa asennossa silloinkin, kun makaat sen päällä. Ainoastaan hieman syvemmällä, mutta muuten ihan samassa asennossa. Laudan kärki ei saa painua veden alle eikä myöskään sojottaa taivaisiin. Aloittelijalle voi surffiopettaja esim. piirtää merkin surffilautaan rinnan kohdalle tai käsivarrella voi mitata etäisyyttä laudan kärkeen. Se, missä kohtaa sweet spot on, riippuu laudan koosta, muodosta sekä surffarin koosta. Longboardilla ei oikeassa kohtaa maatessa ylety koskemaan sormilla laudan kärkeä, mutta shortilla ranne menee kevyesti nosen yli. Tähän ei voi siis antaa muuta yleispätevää ohjetta, kuin että laudan kuuluu kellua samassa asennossa sekä ilman surffaria että silloin kun surffari on vatsallaan laudan päällä. Jos olet liian takana, melontavauhti hidastuu ja aaltoja on vaikea saada, koska laudan nosella ei ole tarpeeksi painoa. Vastaavasti jos olet liian edessä, laudan kärki painuu helposti veden alle viimeistään siinä vaiheessa kun olet juuri saamassa aaltoa ja seurauksena on nosedive.

Yrityksiä ja erehdyksiä tapahtuu niin alottelijalle kun välillä kokeneemmallekin surffarille. Kokeilemalla sweet spot löytyy. Jos aaltojen saaminen tuntuu vaikealta vaikka meloisit reippaasti, kannattaa tarkastaa paikka laudalla ja ehkä siirtyä 3cm eteenpäin. Tai jos ongelmana on nosedive, niin siirtyä hieman taaksepäin.

2. Asento laudan päällä
Kun oikea paikka laudan päällä on löytynyt, voidaan keskittyä asntoon. Eli miten siinä laudalla oikein maataan.
- Laudan keskellä. Ei sivussa eikä vinossa. Jos laudan päällä maatessa tuntuu että saatat kellahtaa ympäri, se johtuu siitä että et ole suorassa laudan keskellä.
- Jalat yhdessä. Harottavat jalat hidastavat vauhtia ja usko pois, myös horjuttavat tasapainoa vaikka alussa voi tuntua päinvastaiselta. Ja harottavat jalat myös näyttäävät kamalalta. Jalat siis suppuun.
- Ylävartalo ylhäällä, katse eteenpäin.
- Vartalo “tiukkana”, muttei paskanjäykkänä. Pieni jännitys jalkoihin ja pakaroihin ja vatsaan tarvitaan, että pystyt pitämään ylävartalon ylhäällä ja paikoillaan. Puolelta toiselle heiluva ylavartalo saa myös laudan vispaamaan edestakaisin mikä hidastaa vauhtia.

3. Melominen
- Vuorokäsin (kuten kroolatessa)
- Pitkiä, syviä ja voimakkaita vetoja. Käsi menee ihan surffilaudan reunaa myöten niin syvälle kuin mahdollista. Usein aloittelijoilla kädet kauhoo sivuilta, ei syvältä. 
- Sormet yhdessä, kämmenet hivenen kupilla
- Tuo käsi takaisin eteen läheltä veden pintaa, älä nosta kättä turhaan yläs kuten kroolatessa. Aikaa ja voimia säästyy kun vaan “hutaisee” käden takaisin eteen juuri ja juuri veden pinnan yläpuolella.
- Käden vienti takaisin veteen. Älä läpsäytä kämmentä veden pintaan vaan ennemminkin “sujauta” käsi sormet edellä veteen. 

Aallot tulee harvoin juuri sinne missä sattuu olemaan. Aktiivinen surffari on tarkkana vedessä ja meloo itsensä
sinne, minne seuraava setti on lähestymässä. 
Tässä mun kannattaisi korjata asentoa ja siityä hieman eteenpäin laudalla. Laudan nose tulee aika runsaasti ylös
vedestä mikä hidastaa vauhtia. Tämä on jo aika hienosäätöä.

Siinä onkin perusasiat. Tätä asiaa haluan vielä korostaa: Pidä oikeasti ne jalat yhdessä ja vartalo tiukkana. Sillä helposti, kun yrittää meloa normaalia lujempaa, niin kädet kyllä käyvät nopeammin, mutta samalla ylävartalo heiluu ees taas ja jalat sojottavat ties minne. Tämä heilunta syö pois saavutetun ekstravauhdin. Samoin, mitä enemmän heilut laudan päällä meloessa, sitä helpommin menetät tasapainon kun yrität nousta laudalle seisomaan.

Kuinka saada oikeia rytmi melomiseen? Ja miksi joku toinen liikkuu melossaan niin paljon nopeammin? Jos perusasiat ovat jo kunnossa, mutta silti kaipaa melontaan lisää vauhtia. Sitten pitää vaan kiristää tahtia. Eli tehdä nopeampia vetoja. Ja se vaatii enemmän voimaa ja kuntoa. Vaikka kiristätkin tahtia, älä tee sitä vetojen pituuden kustannuksella. Pitkät vedot ovat aina valttia melonnassa. 

Yksi hyvä vinkki on meloa hyvän surffarin vieressä. Bongaa siis rannan paras surffari ja melo hänen lähelleen vedessä. Ja kun tämä surffari meloo, niin seuraa häntä. Älä tietenkään melo hänen eteensä jos hän on menossa aaltoon. Hyvä hetki on esimerkiksi silloin, kun isompi setti aaltoja on tulossa ja kaikki joutuvat melomaan reippaasti ulos. Ja sitten vaan melot ihan samaa tahtia kuin tämä hyvä surffari. Saatat yllättyä, miten nopeasti niitä käsiä pitääkin liikuttaa. Tässä ainakin konkretisoituu hyvin, mitä pitää tehdä edetäkseen kuin kala vedessä. Melonta ei nimittäin ole kaikkein kevyintä hommaa. Mutta se paranee ja voimat lisääntyvät kokoajan, mitä enemmän surffaa. Ennen surffilomia on hyvä idea treenata uintia tai jos on mahdollisuus niin surffimelontaa järvessä. Ja jos haluaa panostaa enemmän, niin myös käsiä, olkapäitä ja keskivartaloa.

Aaltojen yli mennessä voi napata nosesta kiinni ettei kellahda kumoon. Mulle on viimeaikoina kehkeytynyt tapa
pitää jalkoja ristissä melossa. Siis silloin kun melon rennosti, enkä melo aaltoon. Ihan aloittelijalle suosittelen
kuitenkin pitää jalat suorana ja yhdessä. 
Surffisession päätös. Viimeinen aalto mahallaan rantaan ihan rantaan asti.

Pitääkö kokoajan meloa täysiä? Ei tietenkään. Sitä ei kukaan jaksa. Perusmelonnan on hyvä olla suht reipasta, että sillä etenee. Minun vinkkini on, että melo reippaasti ja huilaa kun olet siellä minne halusit mennä. Aaltoon melossa melotaan aallosta riippuen joko reippaasti, lujaa, täysiä, tai joskus niin maan perk****n lujaa kuin suinkin pääsee jolloin kaikki keinot ja räpistelyt ovat käytössä. Joskus ulos meloessa haluaa meloa täysiä päästäkseen nopeammin. Samoin jos pitää meloa itsensä pois toisen tieltä.Toivottavasti vinkeistä on hyötyä ja pääsette testaamaan niitä pian käytännössä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti