26.6.2014

Älä tuo ruuhkia ja muita kohteliaita käytöstapoja

Surffiin liittyy enemmän ja vähemmän virallisia sääntäjä, joiden mukaan on hyvä ja kohteliasta toimia että kaikilla olisi vedessä kivempaa.

Viralliset säännöt kaikki tietääkin. Surffarilla, joka on lähinnä aallon huippua on etuajokoikeus, toisten eteen ei droppailla ja ulos melojat ja muut line upissa pööpöilijät hankkiutukoon pois surffarin edestä elleivät halua evää takaraivoon.

Surffietiketti.
Kipin kapin pois alta.

Ja näin se käytännössä toimiikin. Ainakin suurin piirtein. Itse en ole onneksi joutunut surffaamaan niin ruuhkaisilla aalloilla missä toisten eteen droppilu olisi iso ongelma. Tai muuten vaan niin k***päisten ihmisten seurassa.

Droppailua tapahtuu kyllä täälläkin mutta onneksi hieman pienemmässä mittakaavassa. Vanhan äijät valittaa että paikalliset pojat droppaa niiden aalloille. Itse ei ole moista huomannut, mutta en olekaan vielä vanha äijä. Lähinnä täällä droppaa eteen aloittelijat ja muut satunnaiset urpot. Usein riittää kun karjuu näille pari valittua sanaa. Joskus joutuu avautumaan vähän enemmän että kannattais pysyä vaahdoissa jos ei osaa käyttäytyä... Sen jälkeen ne on yleensä sen verran noloina että pysyy ainakin poissa mun tieltä. :) Ja on joku joskus rehellisesti sanonutkin ettei tiedä säännööistä mitään. Selitin tietenkin tälle tyypille säänöt kuka saa mennä ja ketkä väistää ja se kiitteli kovasti.


Kevyt kaaos… Tai kai tää on ihan
arkipäivää jossain ruuhkaisemmilla spoteilla. Niin,
ja Guionesilla jouluna.
Ja vielä pahempaa...
Ei hajuakaan onko mulla miespuolisija lukijoita, mutta
tää kuva on teille. :)

Okei, no välillä sitä kuitenkin saatta ihan vahingossa dropata jonkun eteen. Ja ei se ole niin vaarallista. Mutta silloin pitää aina ja ehdottomasti käydä sanomassa sille, kenen eteen droppasi että sori kamalasti en huomannut sua. Ja kaikki on taas hyvin. Tranquila. Pura Vida! Mutta auta armias jos vaan droppaat toisen eteen ja luimistelet sen jälkeen karkuun. Siitä saa vähintäänkin vihaisia katseita osakseen. Ja samoin jos olet melomassa takaisin ulos, ja olet vahingossa surffarin edessä (tai jos et ole varma, oletko edessä koska surffari osaa väistää sinut mutta ehkä saatoit olla edessä) on syytä pahoitella. Sori. Ja kaikki on taas hyvin. Mutta jällen kerran jos et sano, mitään saat varmasti paheksuntaa osaksesi. 

Sitten on vähän epämääräisempiä tapauksia. Nimittäin toinen sääntö sanoo että surffari, joka on ekana seisomassa laudan päällä saa mennä. Tätä nyt tarvitsee harvoin soveltaa sillä yleensä se on juuri niin että lähimpänä huippua oleva nappaa allon ensin ja on tietenkin myös ensimmäisenä seisomassa laudallaan ja surffaamassa aaltoa. Mutta etenkin hitailla ja loivemmilla aalloilla on myös mahdollista että joku kova meloja nappaa aallon ekana shoulderista, kun piikissä oleva vielä ottaa viimeisen melonnan. Ja tää on musta todella ärsyttävää. Miksi pitää tunkea siihen aaltoon kun joku muu on jo melomassa ja vielä paremmin sijoittunut aaltoon nähden. Todella ärsyttävää. Mitä mieltä muut on tästä? Musta olisi ihan kohteliasta jättää se aalto sille, kuka on parhaimmassa kohdassa. 

Ja vielä yksi perusasia. Lautaa ei päästetä karkuun. Mikään ei ole pahempaa (ja nolompaa) kuin päästää lauta karkuun ruuhkaisessa line upissa ja sukeltaa itse aallon ali. Tähän oon joskus aloittelijana itsekin syyllistynyt, mutta mulle sanottiin sen verran pahasti että sen jälkeen on lauta pysynyt tiukasti näpeissä. Tilanteita, joissa se lauta on pakko päästää saattaa kyllä joskus tulla ja olen nähnyt itse Kelly Slaterin päästävän laudan ja sukeltavan aallon ali hiitin aikana. Mutta se ei olekaan ruuhkainen line up. Jos 10 kaveria pystyy tekemään duckdiven mutta yksi urpo päästää laudan karkuun tiukassa line upissa, tämä yksi onneton on kyllä aivan väärässä paikassa. Ja varmasti tule sanomista. Ja maksamista, jos onnistuu kolhimaan muiden lautoja.

Sitten vähän epävirallisempi sääntö. Alä tuo ruuhkaa mukanasi. Tunnen paljon surffareita Nosarasta ja lähistöltä ja nykyään tulee käytyä enemmän myös muilla spoteilla. Tästä on jo monta kuukautta, mutta oltiin menossa kaverin (jonka kanssa en yleensä käy surffaamassa) kanssa surffiretkelle. Olin jo täyttä päätä organisoimassa autoa täyteen kun tää kaveri sanoikin että max. 3 ihmistä autooon (kuski mukaanlukien). Ja kyseinen jäbä on asunut vähintään 20 vuotta Costa Ricassa ja oltiin menossa hänen entiseen kotikaupunkiinsa. Mutta hän ei halua tuoda ruuhkaa mukanaan. Ja ymmärrän kyllä pointin. En itsekään halua. Vaikka (tai pikemminkin varsinkin, koska) tunnenkin paikallisia ja olen itse tervetullut surffaamaan heidän kanssan, en ehkä kehtaisi ilmestyä paikalle ison lössin kanssa. Varsinkaan sellaisten kenen surffitaidoista en tiedä. Ja tämä tarkoittaa nimenomaan vähän salaisempia spotteja tai sellaisia mitkä ruuhakutuvat helposti. Guionesille nyt voi tulla vaikka kaksikerrosbussilla.

ei näin
vaan näin

ps. Tänään iltapäiväsessiolla mun eteen dropattiin 2 kertaa. Eka kerralla kaverini Joel ja toisella kerralla poikaystäväni Luis. Eli ei tainnukaan olla alottelijoita vaan pahamaineisia paikallisia pojankloppeja. Vai oliks nää nyt niitä satunnaisia urpoja joille pitää alkaa kouluttaa surffauksen perusasioita. No Luisilta voi tän seurauksena kiristää esim. muutaman tiskivuoron tai vessan siivouksen. Hähää. :P

(Postauksen kuvat nappailtu netistä)

6 kommenttia:

 1. Olipa taas mukava lueskella sun juttuja kivojen kuvien kera :) Ootko käyny Ranskassa surffaamassa? Jos oot niin missä ja mitä tykkäsit ja mitä suosittelet aloittelijalle? Tai myös kerro jos tiiät hyvän paikan Euroopassa, Portugalia lukuunottamatta. Siellä kävin jo Penichessä laittamassa olkapään sijoiltaan ;)
  Mukavaa päivää!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenzki! :) Yritin vastata jo aikaisemmin tähän, mut jostain syystä iphonella kirjoitettu kommentti aina hävis… En oo surffannut Ranskassa enkä valitettavasti missään muuallakaan Euroopassa. En osaa siis kokemuksen perusteella suositella mitään paikkoja. Oma suosikkikohde, minne menisin Euroopassa olisi ehdottomasti Portugali ja Supertubos. Facebookin Surf Suomi ryhmässä on muuten hyvä kysellä muiden suosituksia/kokemuksia eri paikoista. Aika paljon näyttää Suomesta jo löytyvän surffareita ja varmaan melkein joka paikassa on joku jo käynyt.

   Poista
 2. Tosi hyvä postaus tallaiselle juuri aloittaneelle (ja hurahtaneelle) :) jos sulle saa postausehdotuksia laittaa niin luuletko että voisit kirjoittaa vähän että kuinka pitkään ns surffitunneista on hyötyä / missä vaiheessa kannattaa vuokrata lauta itse? Olen se lukija joka juuri oppi californiassa surffaamaan - 2 ekaa tuntia tuntui siltä että opettajan todellakin kannatti olla siina neuvomassa mutta 3. Kerralla tuntui jo etten kauheesti mitaan "oppia" saanut.. Tiedä sitten johtuiko vain opettajasta :D
  Myos tuli mieleen että millainen on mielestasi hyvä surffiope? Ja myos että missä vaiheessa itse siirryit aloittelijan surffilaudasta surffaamaan shortboardilla? :)

  Sori jos oli sekava!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tykkäsit! Heti jos tuntuu että opettajasta ei ole hyötyä, niin ilman muuta yksin. Jos homma sujuu. Tai sitten ope vaihtoon. Hyvä opettaja vie hommaa kokoajan pidemmälle: eka laudalle nouseminen, oikee asento, suoraan rantaa kohti surffaus, kaasu ja jarru, kääntyminen oikeelle ja vasemmalle, vihreellä aallolla/aallon feissillä surffaus jne… Ei opetuksen kuulu loppua siihen kun osaa nousta laudalle. Tai jämähätää johonkin muuhun kohtaan. Samoin hyvä ope pitää oppilaat kärryillä siitä mitä nyt opetellaan ja miten homma etenee ja osaa antaa uusia tavoitteita edistymisen mukaan. Ja osaa myös kertoa, millon on hyvä harjotella yksin. Esim. "Täähän sujuu jo hyvin, haluatko harjoitella huomenna ite ja säästetäänkö vika tunti perjantaille, jolloin tulee isompi keli?"

   Täältä (http://surflovereggae.blogspot.com/2014/03/oma-kehitykseni-surffissa-miten-opin.html ) löytyy mun oma selostus, miten oon ite aikoinani opetellut. Tosi paljon opettajan kanssa. Ja loppuvaiheessa vaikka otinkin surffitunteja, niin kävin kokoajan myös surffaamassa ite. Ja oikeestaan taisin käydä räpiköimässä myös keskenäni ihan alusta alkaen.

   Yksin on hyvä käydä kun homma sujuu ja on sopivat olosuhteet. Sit kun kaipaa lisää vinkkejä tai tsemppausta, haluaa päästä ns. seuraavalle tasolle, tai esim. jos on isommat aallot, niin sit meneekin open kanssa. Myös yksin on tärkeetä käydä koska jos aina surffaa open kanssa, saattaa olla arka menemään yksin.

   Kiitos postausaiheesta. Mulla onkin jo aloitettuna hyvä surffiope -postaus, mutta se oli jäänyt jonnekin taka-alalle… Nyt onkin hyvä aika tehdä se valmiiksi, sillä selkeesti innostuin tästä aiheesta, kun tää vastauskin on kilometrin pituinen. :) Uudet postausaiheet on aina oikein tervetulleita!!

   Poista
  2. En oo siirtynyt aloittelijan surffilaudasta suoraan shortboardiin (eikä varmasti kukaan muukaan). Jos aloitteliijan laudalla tarkoitetaan soft top lautoja, niin sellasella en oo ikinä surffannut. Aloittelija voi surffata myös ihan "oikealla" sopivan kokoisella (eli tarpeeks isolla) laudalla. Yleensä jotain 8 - 10 jalan väliltä. Laudan iso koko ei siis tarkoita, että se on vaan aloittelijoiden lauta. Surffikoulut suosii pehmeitä lautoja koska ne on halvempia kuin oikeat lonkkarit ja aloittelijat ei hajoita itseään tai lautoja niin helposti… Ohops, asiaan siis… :) Itellä ekat laudat taisi olla jotain 8-9 jalkaa ja sen jälkeen joku 7 ja sit 6´4 fun boardeja ja niiden jälkeen shortboard. Aloittelijana saatoin jo surffireissujen loppupuolella surffata shortilla, mutta seuraavan reissun alussa palasin taas isompaan fun boardiin hakemaan tatsia takaisin. Surffikokemusta oli varmaan noin nelisen viikkoa muutamalta eri reissulta kerryttettynä ennenkuin ekan kerran surffasin shortilla.

   Poista
  3. Kiitos tosi paljon vastauksesta :)

   Poista