3.5.2014

Sadetta ja sammakoita - Costa Rica yllättää 10 kk jälkeen

Huh, en olisi ikinä uskonut että huhti-toukokuu Nosarassa on tällainen. Luulin viime lokakuun jälkeen, että kaikki on nyt koettu. Lokakuu on täällä se sateisin kuukausi (ainakin yleensä). Mutta viime lokakuu taisi olla mukava poikkeus. Sadekausi on siis alkanut. Eka sade tuli pari viikkoa sitten. Ja sen jälkeen on satanut joka päivä. 

Tiesin kyllä, että sadekausi alkaa näillä main, mutta viime vuoden kesä-heinä-elokuun ja edellisen vuoden kesäkuun perusteella oletin, että sadetta tulee pari kuuroa iltapäivän/illan aikana ja korkeintaan joka kolmas päivä. Ja ehkä joskus sataa koko illan. Mutta nyt vettä on tullut ihan kunnolla joka päivä.

Guionesin "paakatu".  Melkoinen metropoli.
Jaahas, ja kaupalla taas. Kaatosateen aikana
ei ollut asiakkaitakaan, joten otetaas vaikka
 "paivan asu" kuva.
Sama sivulta.

Sateisiin liittyy kaikenlaisia lieveilmioitä. Parhaimapana se, että täällä on vähemman ihmisiä eli myos vähemmän surffareita. Ja sehän on mukavaa. Yksi parhaista asioista maailmassa onkin kirmata heti sateen jäalkeen rantaan ja olla ensimmäinen surffari vedessä. Ja pikkusateiden jälkeen aallot onkin usein tosi hyvia ja tulee ihan tyyntä.

Sitten on myos ei-niin-mukavia lieveilmioistä. Sähkot on usein poikki kovien sateiden takia. Kynttilät ja taskulamput onkin ehdottoman must, se opittiin jo viime vuonna.

*** sähkokatkos ***

Haha, sattuipas sopivasti. 2 sekuntia edellisen kappaleen kirjoittamisn jalkeen tuli pieni sahkokatkos. Kirjoitan poytakoneella enka läpparillä, joten tietokone tietnkin sammui. Kiva juttu, että teksti oli kuitenkin tallentunut.

*** sähkokatkos***

Ei nay ketaan kadulla.
Welcome to Stylez.

Jaahas, ja uudestaan. Joku akulla toimiva aparaatti olisi huomattavasti kivempi näihin olosuhteisiin. Sähkokatkokatkokset on kuitenkin huomattavasti harmittomampia toiseen sadekauden lieveilmioon verrattuna.

Nimittäin sammakot. Niitä on kaikkialla. Isoja ja pieniä, ruskeita ällottavaia rupikonnia, vihreitä, punaisia ja kaikenlaisia ällotyksiä. Ja ne on todella kuvottavia. Olen todella nynny mitä tulee kaiken maailman otokoihin ja nyt on kyllä loytynyt inhokkiällotyseläin numero 1. Ja kamalinta on se, etta taloni on täynna sammakoita. Heräsin pari yota siihen, etta huoneessa loikki 5 sammakkoa. Ja ne ei todellakaan pysy lattialla vaan tulevat myos sänkyyn, poydille ja kiipeavat oven karmeja pitkin. Sinä yona ei enää nukuttu (eikä muuten nukkunut naapuritkaan, silla herätin ne kiljunnallani...). Metsästin sammakoita luudan, purkkien ja ties minkä paistinpannujen avulla. Ja tottakai yollä tuli myos sahkokatkos joka kesti aamuun. Oli sen verran karmaiseva kokemus etta olen nukkunut "anopilla" siitä lähtien. Okei, myonnetään, olen nynny mutta tää on todallakin ollut kamalin Costa Rica kokemus ikinä. Mikaan muu ei pääse lähellekään. Oikeesti väänsin melkein itkua yolla pimeessä niiden kurnuttajien keskella... Ja ensimmaistä kertaa mielessä kävi myos mielessä että en halua enää asua Costa Ricassa. Tai no mietinhän mä alkuvuodesta paikan vaihamista pienien aaltojen takia, mutta tämä on eka kerta kun tuntui että en pysty olla täälla kehittymättomässä viidakossa.

Ensimmäinen sade pari viikkoa sitten rikkoi katolta tulevan vesirännin ja kaikki vesi valui katolta "kuistille", siitä keittioon ja keittiostä makuuhuoneeseen. Mutta se ei ollut mitaan verrattuna sammakoihin.

Seuraavalla keralla taas surffiaiheista asiaa. Kavin Nicaraguassa breikilla ja sain taas uutta inspiraatiota surffiin ja oon taas ehka oppinutkin jotain.

4 kommenttia:

 1. Heippa! Olen seuraillut blogiasi jo vähän aikaan ja ajattelin nyt täällä kysyä pari mielessä pyörinyttä kysymystä, joihin toivoisin vastausta :)

  Itsellä unelmissa vuosien päästä muutto ulkomaille (lähinnä Australia ja Amerikka kiinnostavat) tosin ensin täytyy lukio kahlata läpi ja sitten vielä kouluttautua johonkin ammattiin.

  Kun muutit Costa Ricaan, löysitkö helposti töitä tai saako sieltäpäin helposti töitä vai onko hankalaa?
  Mikä olet ammatiltasi? Entä mitä teet työksesi nyt?
  Onko palkka huonoa vai eleleekö sillä ihan hyvin?
  Joudutko edelleen poistumaan maasta 3kk välein (ja miten tämä toimii, että pääset takaisin? Haet uutta viisumia(?) vai?) entä saitko/saatko työsi takia jäädä asumaan sinne vakituisesti - tai siis ettet joudu postumaan maasta tietyin väliajoin?
  Osasitko ennen muuttoa jo sujuvaa englantia?
  Osaatko sanoa millä ammatilla sielläpäin (tai yleensäkin Amerikassa) pärjää, entä pärjääkö yrittäjänä?
  Pääseekö Amerikkaan helposti asumaan tai työskentelemään? Mitä itse olen kuullut niin kireät ehdot ovat, mutta vissiin sen turistiviisumin saa uusittua 3kk välein?

  Toivottavasti eivät olleet aivan tyhmiä kysymyksiä ja jaksaisit vastata :)
  Itsellä tuntuu sydän vetävän muualle ja surffauksen opettelukin aina ollut haaveissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ensimmaisten 5 kk aikana taalla en etsinyt toita, mutta sitten kun aloin etsimaan, tyopaikkoja loytyi suhteellisen helposti. Tietenkin vaikuttaa millaista tyota on valmis vastaanottamaan.
   Ma olen koulutukseltani tietotekniikan DI. Talla hetkella olen satunnaisesti jeesaamassa vaatekaupassa seka toisinaan myos surffiopettajana. Surffiopena voi tehda taalla hyvan tilin, myyjan palkka on surkea eika pelkastaan silla tule toimeen (tykkaan kuitenkin kaupalla olemisesta ja haluan ehka tulevaisuudessa oman kaupan. Sen takia haluan siis olla kaupalla toistaiseksi.). Yritan myos palata edelliseen tyohoni markkinointiyritykseen, mutta viidakon nettiyhteydet aiheuttaa pienta paanvaivaa. Taalla ei ole mitenkaan yksinkertaista, etta hankit itsellesi oman wifin, vaan sen saamiseksi pitaa perustaa yritys. Siina tyossa voisi mahdollisesti tehda sen verran rahaa etta tulee toimeen.
   Olen toistaiseksi turistiviisumilla, eli poistun maasta 3kk valein. Viisumikaytannot vaihtelee maittain. Costa Rican viisumiehtoja on tiukennettu, eika ole lainkaan taattua etta saa 90 paivaa. Kukaan ei oikein tieda mihin viisumihomma taalla kehittyy, joten saa nahda pystyyko taalla jatkossa oleskelemaan. USA:sta en tieda lainkaan, ja joissain Etela-Amerikan maissa 3kk oleskelun jalkeen taytyy pysya pois maasta 6kk.
   Osasin sujuvaa englantia ennen muuttoa. Espanjaa opettelen edelleen.
   Jaaa... Aika paha milla ammatilla parjaa kaikkialla Amerikassa. Kaikkihan haluaa syoda hyvaa ruokaa ja kaikkialla on ravintoloita joten kokki vois olla aika hyva. :)
   Tyolupien saaminen vaihtelee myos maittain. Yleensa tyoluvan saaminen edellyttaa etta hakijalla on jotain erityisosaamista, mita ei kyseisesta maasta loydy. Oman yrityksen perustaminen on mahdollista ja varmasti varteenotettava vaihtoehto.
   Toivottavasti tasta oli hyotya. Nuorillehan on kanssa work&holiday viisumeita Australiaan mika voisi olla helppo tapa aloittaa elama ulkomailla. Samoin opiskelu tai au pair ovat ne jutut, miten voi helpoimmin hankkia oleskeluluvan esim. vuodeksi (USA:n).

   Poista
 2. Löysin sun blogin vastikään ja JEE ihan mahtavaa!! Niin hienoa löytää suomalainen kunnon surffiblogi joten keep going!! :) nimin. Itsekin lajiin hurahtanut

  VastaaPoista