23.3.2014

Oma kehitykseni surffissa - Miten opin surffaamaan?

Sain lukijalta toivomuksen tehdä postaus omasta kehityksestäni surffarina ja “miten nopeasti pääsin pois alkuräpiköinnistä”. Ihanasti sanottu tuo alkuräpiköinti, mutta sitähän se surffaus alussa on.

Olen aikaisemmin tehnyt postauksen “Kuinka nopeasti oppii surffaamaan”, mutta tämä on nyt henkilökohtainen stoori millon ja missä mä olen aikoinaan harjoitellut. Itseasiassa melkein koko mun surffiopettelu on raportoitu tässä blogissa. Ennen tämän blogin aloitusta olin surffannut muutaman hassun kokeilukerran ja kolme 2 viikon intensiivistä surffilomaa.


Ekoja surffikertoja. Tuo sama rashguard on muuten
palvellut aika hyvin lähes tähän päivään
saakka. Heitin sen roskiin ehkä
kuukausi sitten. 

Ekan kerran kokeilin surffausta Balilla suunnillen vuonna 2006. Olin Singaporessa opiskeluvaihdossa josta matkustettiin kaverin kanssa Balille nimenomaan surffimielessä. Ja siellä sitten surffattiin, vuokrattiin laudat ja otettiin yksi tunti joltain paikalliselta rantadudelta. Ja se oli varmasti paskin surffitunti ikinä. Tenkin seuraavana postauksen siitä, millainen on hyvä surffiopettaja, mutta tää tyyppi oli aivan totaalisen surkea. Se ei ensinnäkään osannut opettaa yhtään mitään eikä muistaakeni puhunut juuri englantiakaan… Mitenköhän me ikinä päädyttiinkin ottamaan se tunti siltä…

Ekasta päivästä muistan sen verran, että opin melomaan vaahdoissa ja nousemaan laudan päälle aika nopeasti. Seuraavina päivinä ei enää otettu opea vaan surffailtiin vaan keskenämme vaahtoja. Paitsi mä tietenkin halusin surffata kokojan isompia aaltoja ja meloin itseni myös “ulos”. Mutten tietenkään saanut siellä yhtään aaltoa. Pari päivää tällaista vaathojen surffausta ja paloin niin pahasti, etten voinut enää olla auringossa. Siihen loppui sen reissun surffit.

Seuraava surffikokemus oli parin vuoden päästä Costa Ricassa. Oltettiin taas yksi surffitunti, jossa surffattiin vaahtoja. Tunnin lopuksi sain myös surffata yhden oikean, vihreän aallon. Muistan vieläkin miten yllättynt olin, kuinka helppoa vihreän aallon surffaus olikaan! Surffattiin muutama päivä lisää tällä Costa Rican reissulla, mutta jostain kumman syystä ei otettu enää tunteja vaan sekoiltiin taas keskenämme vaahdoissa. Kaikki jengistä osasivat kyllä surffata vaahtoja, mutta tästä vaiheesta on tosi vaikea päästä pidemmälle ilman opetusta.

Tämän reissun jälkeen olin jo oivaltanut sen, että jos haluaa oppia oikeasti surffaamaan, niin pitää pyhittää koko loma pelkästään surffaukselle. Ei siis enää “kompromissilomia” joilla kierrellään vähän kaikkien suosikkipaikoissa ja surffataan vaan 3 päivää.  Seuraavan kerran halusin lähteä vain ja ainoastaan surffaamaan ja aivan sama lähtisikö joku kaveri mukaan.

Tässä vaiheessa olin myös oivaltanut, että opetusta tarvitaan jos haluaa edistyä. Seuraava etappi olikin Asenne Boot Camp! Suosittelen ehdottomasti kaikille. Mulla oli kavereita, jotka oli olleet campilla edellisenä vuonna, ja näin heiltä makeita surffikuvia joissa viiletettiin päänkorkuisissa aalloissa. Olin ihan että WOW!!! Halusin niin kovasti oppia surffaamaan samalla tavalla. Asenne Camp on kahden viikon intensiivinen surffileiri, jossa surffataan 2 kertaa päivässä. Camp sopii sekä aloittelijoille että kokeneemmille, sillä oppaat vievät surffarit joka päivä eritasoisille spoteille. Kaikkein helpoimmista yhden tähden spoteista (joilla surffataan vaahtoja) viiden tähden spoteille. Ja oman spotin voi valita taitojensa mukaan.

Ahahaa :) Tää on niin mainio. Suunnilleen eka
kerta kun yritän yksin meloa vihreään aaltoon. Ja tässä
menee niin kaikki pieleen. Oon menossa ihan väärään
suuntaan, makaan vinossa laudalla, jalat sojottaa ties
minne, puristan laudan reileistä kiinni… Hihihiii….
Oon kyllä melkoinen akrobaatti, joten oon jopa saattanut
päästä laudalle seisomaan tälläkin tyylillä. Tosin en
suosittele kenellekään. :) Good memories.
Bali ja Kedungu. Ekoja kertoja kun surffasin pitkiä
vihreitä aaltoja. Tässä vaiheessa surffikokemusta noin
1,5 viikkoa. Tuo lauta meni katki
vielä saman session aikana.

Itse surffailin 2 tähden spoteilla kuten Batu Bolong, Old Man ja Kedungu koko kahden viikon ajan. Ja opin valtavasti. Toisaalta kun nyt miettii, niin en mä vielä osannut yhtään mitään mutta itseluottamusta ei ainakaan puuttunut. Ihan sama miten isoja aaltoja, niin mä vaan meloin niihin. Vaahtoihin en suostunut enää menemään vaan ekasta päivästä asti olin oikeissa aalloissa. Ja tuli kyllä pyörittyä pesukoneissa ja taisin hajoittaa pari lautaakin. Surffilautoina mulla taisi olla kaikkea 7 ja 9 jalan väliltä. Asenne campin ihanuutena on juuri se, että siellä pääsee näkemään ja surffaamaan eri spotteja. Monella muulla surfcampilla (varsinkin aloittelijoiden), surffataan ainoastaan yhdellä ja samalla rannalla.

Asenne Boot Campin jälkeen olenkin laittanut kaikki rahani ja lomani (ja enemmänkin) surffiin. Kannattaa siis harkita kahdesti ennenkuin menette ja varaatte paikan seuraavalta campilta täältä! Eikun kannattaa varata heti, vieläkun paikkoja on jäljellä. Lupaan, että se tulee olemaan paras lomanne ikinä.

Kääk, tästä on muodostumassa kilometrin mittaiten stoori, joten palataas takaisin mun seuraaviin surffiretkiin. Mutta sitä ennen päivän vinkki: Kannattaa aina osallistua kaikkiin mahdollisiin arvontoihin. Koska joku ne Karibian lomat tai vuoden ilmaiset jäätelöt aina voittaa. Mä nimittäin voitin BlueTomaton arvonnasta 10 päivän surf campin Costa Ricassa, jonne matkustinkin heti muutama kuukausi Asenne Campin jälkeen. Siellä jatkettiin siitä mihin Balilla jäätiin ja parin viikon jälkeen kävin jo surffaamassa itsenäisesti shortboardilla.

Costa Rican aalloilla. Tässä vaiheessa surffia takana reilut
3 viikkoa.
Lisää samaiselta Costa reissulta.
Suosittelen niin lämpimästi hyvän open kanssa
surffaamista vaikka osaisikin jo vähän. Jos saat yksin tunnin
aikana surffattua 2-3 aaltoa, niin open kanssa saat 10.
Surffitunnilla. Kokemusta edelleen se kolmisen viikkoa.
Ja edelleen surffitunnilla.

Tässä vaiheessa olin suunnilleen sellaisella tasolla, että surffi sujui ihan ok (sain aaltoja ja pystyin surffaamaan niitä) kun olosuhteet olivat sopivat. Ei siis liian isoja aaltoja. Kävin kyllä sinnikäästi yrittämässä oli keli mikä tahansa, mutta huonoina päivinä sain varmaan surffattua 0-2 aaltoa. En myöskään osannut analysoida olosuhteita yksin, enkä edes tajunnut kuin ehkä jälkeenpäin valokuvista kahden vuoden päästä, että jonain päivänä olikin paljon haastavampi keli. Mulla on paljon kuvia tältä reissulta ja jälkeenpäin voin kyllä antaa itselleni isot kreditit mitä kaikkea olen surffannut ja vielä pikkuruisella 6´4 shortboardilla! (Tosin 6´4 on oikeastaan iso shortboard mun kokoiselle tytölle, mutta reilun 4 viikon surffaamisen jälkeen se on melkoinen saavutus)

Costa Rica campin jälkeen surffailin itsekseni muutaman
päivän. Kuvasta näkyy tyypillinen aloittelijaongelma,
valitaan liian closed out aaltoja, dropataan suoraan eikä
ehditä tehdä edes bottom turnia ennenkuin aalto
on kokonaan murtunut. 
Sama ongelma kuin edellisessä kuvassa. Ja tässä
vaiheessa surffikokemusta oli ehkä nelisen viikkoa.
Ja taas sama ongelma aaltojen valinnassa. Closed out.

Surffin opettelussa on pitkälti kyse siitä miten kovasti haluaa oppia. Surffatessa pitää myös luottaa itseensä eikä saa epäroidä hetkeäkään kun meloo aaltoihin. Ilman näitä kahta ei opi surffaamaan. Costa Rican jälkeen menin taas Balille ja surffasin vajaat pari viikkoa oppaan kanssa, tosin olin varmaan puolet ajasta kipeänä. Tää reissu oli muutenkin tosi pettymys, koska Costa Ricassa surffi oli mennyt tosi hyvin ja edellinen Balin matka oli ollut myös aivan loistava. Nyt oli kuitenkin tosi vaikeeta, ja aallot oli tosi isoja kokoajan. Oli ylipäätään vaikeaa löytää sopivaa spottia missä pystyin surffaamaan. Tää reissu sijoittuii elokuulle, jolloin Balilla onkin isot kelit.

Balin isoista aalloista ei ole kuvia, mutta tämä oli meidän
pooli! :)

Balin jälkeen seuraava reissu olikin taas Costaan, ja siitä alkaa myös tämä blogi. Olin silloin täällä kuukauden ja otin vielä 10 surffituntia (koska olin menettäny kaiken itseluottamuksen surffin suhteen edellisellä Balin reissulla…)

Ja missäköhän vaiheessa pääsin pois siitä alkuräpiköinnistä?  Hmm… :/ Välillä tuntuu kyllä edelleen siltä että on ihan alottelija eikä osaa yhtään mitään.

4 kommenttia:

 1. Hei Tiina! Löysin hiljattain blogisi ja tämä on kyllä tosi mielenkiintoista luettavaa :) Itse opin äskettäin Californian matkalla surffaamaan ja jäin totaalisesti koukkuun - oikein harmittaa olla landlocked suomessa! Californiassa ei muuten opetettu laudalla seisomista vaahdoilla vaan mentiin heti ns oikeille pikku-aalloille (tuli muuten ihan kivaa washing machine treatmenttiä heti ekalla surffitunnilla!). Ei mulla mitään tärkeetä sanottavaa ollut - toivottavsti itsekin pääsen pian jonnekin lämpimään surffireissulle, ja jään kyllä ehdottomasti lukemaan tätä blogia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Tervetuloa messiin vaan. Hienoa että oot innostunut surffista! Californaissa taisi olla aika ihanteelliset olosuhteet harjotteluun. Täälläkin on joulun aikaan niin pieniä aaltoja, että ei oo oikeestaan erikseen vaahtoja vaan pelkästään "oikeita pikkuaaltoja". Niissä onkin tosi hyvä harjotella alkuun. Toivottavasti pääset taas pian surffaamaan!

   Poista
 2. Hei, tosi kiinnostava blogi! Ihana lifestyle. Olen purjehtija ja haluaisin kokeilla muitakin vesilajeja. Harkitsen ihan aloittelijalle suunnattua surffikurssia, noin viikon mittaista. Kumpaa suosittelisit tähän, Bali vai Costa Rica? Entä koulu? Plussaa saisi jos paikassa pääsisi ratsastusvaellukselle eli olisi joku laadukas talli lähellä! :) Kiitos jos ehdit vinkata jotain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tervetuloa mukaan seuraamaan blogia! Ilman muuta kannattaa kokeilla surffia. Purjehduksesta on varmasti apua kun meri on tuttu. Bali vai Costa, vaikea kysymys. Riippuu varmaan ajankohdasta. En ihan muista miten Balilla menee surffi ja sadekaudet, mutta heinä-elokuussa on ainakin isoja aaltoja, joten sitä ei voi suositella alottelijalle. Asenne camppien ajankohdat loka-marraskuussa sekä maalis-huhtukuussa on aika hyvät. Costa Ricassa paras aika aloittelijalle (tyynenmeren puolella) on joulu-helmikuu jolloin aallot on yleensä pieniä. Heppoja löytyy molemmista paikoista. Täällä Nosarassa on tosi hyvä talli Playa Ponies! Kaikki hevoset on todella hyväkuntoisia ja virkeitä ja iloisia :)

   Poista