14.6.2013

Surffityttöjen haastatteluja, osa 3: Steffi

Kolmantena tyttönä surffarihaastattelupenkkiin pääsee Stefanie Hagelstam. Steffi on paitsi surffari, myös supersporttinen crossfit treenaaja, pt, liikunnanohjaajaopiskelija ja suositun Steffit treeniblogin kirjoittaja. Mä olen Steffit blogin suuri fani, se on aina ihanan piristävää ja inspiroivaa luettavaa! Takuuvarma lenkkimotivaation sytyttäjä lokakuun harmaudessakin. :)

Ja koska Steffi treenaa kovaa out of the water, niin tämä tyttö varmasti treenaa kovaa myös surffilaudan päällä. Eli juuri sellainen surffityttö, joita mä arvostan!

Steffin haastis, olkaa hyvä:

1. Millainen on surffihistoriasi? Kuinka kauan ja paljon olet harrastanut surffausta? Testasin surffausta ensimmäistä kertaa Australiassa vuonna 2010. Tarkempi paikka oli Sydneyssä, rannalla nimeltä Cronulla. :) Tämän jälkeen olen reissannut aaltojen perässä niin paljon, kuin mahdollista.


2. Miten innostuit surffista? Se oli niin rajua. Pidän haasteista ja koska surffaus ei todellakaan ollut (ole) helppoa, into kehittyä oli suuri. Ja ei sitä tarvitse yrittää kertoa, se tunne kun laudan päällä pysyy ja aalto vie sinua eteenpäin on parhaita tunteita elämässä – surffaaja sen tietää :) 

3. Missä kaikissa paikoissa olet käynyt surffaamassa? Olen käynyt Ausseissa kahdesti, Portugalissa kolmesti, Ranskassa kerran, Englannissa kahdesti, Kanariansaarilla kerran. Englanti on ollut lemppari, uskaltaisin väittää!

4. Onko muusta urheilusta hyötyä surffiin? Ehdottomasti! Näkisin suurimpina fyysisinä haasteina surffauksessa tarpeeksi suuri voimantuotto melonnassa ja itse kunto (kestävyys) ja hapenottokyky. Näitä ominaisuuksia voi vahvistaa esim. kuntosalilla. Henkisiä haasteitakin tottakai on ja näiden kanssa kamppailen ehkä eniten.

5. Kun surffaa pitkän tauon jälkeen, lihakset kipeytyvät usein etenkin olkapäistä, käsistä ja yläselästä. Miten itse selätät tämän jumituksen: pidätkö pari päivää taukoa, surffaatko kevyemmin, menetkö hierontaan vai jotain muuta? Hyvä kysymys, minunkin olkapäät ovat melko kipeänä kun surffaan tauon jälkeen. En pidä kuitenkaan taukoa silloin – uskon, että itse surffaaminen auttaa tässä. Venyttely, hieronta ja jooga ovat todella hyviä tapoja myös saada yläselkää enemmän auki. 6. Onko sinulla oma surffilauta? Minkälaisella laudalla surffaat? Minulla on kaksi lautaa. Seuraavaksi haluan shortboardin. Pienempi lautani on 6¨6 ja erittäin pinkki :)

7. Oletko koskaan loukkaantunut surffatessa? Miten? Haavoja olen saanut eväistä… Ei sen vakavempaa!

8. Mitä teet jos joku droppaa eteen? Ei ole tullut vastaan, mutta jos droppaaja on aloittelija, ei asia vakava ole. Joskus olen joutunut hieman kokemaan paikallisten surffajien huonoa asennetta (lokalismi). Se on harmi, mutta yritän näyttää arvostuksen olemalla mukava ja katsoa etten itse ikinä droppaa eteen. 

9. Mikä on paras surfvinkki jonka olet saanut ja joka on auttanut sinua eniten surffauksen opettelussa?
Hmmm, minulla on ollut monta hyvää opettajaa matkan varrella. Ehkä tärkein on se, että vaikka olosuhteet olisivat joskus erittäinkin huonot, pitää mennä veteen. Joskus se voi olla yhtä taistelua (lue: helvettiä), mutta kokemuksen jälkeen ollaan taas parempia surffaajia. Opin jotakin joka kerrasta kun olen vedessä. Hyvä opettaja on myös sellainen, joka patistaa aaltojen taakse vaikka isot aallot kuumottavat.10. Miten pidät surffilaudat ehjänä lentokoneessa? Ikuinen surffaajien ongelma… Kassi täyteen pyyhkeitä ja vaatteita!

11. Onko surffaus vaikeaa? Kuinka kauan sinulta kesti, että opit surffaamaan? Kyllä se minun mielestäni on, mutta jos senkin lajin haluaa oppia niin sen oppii aivan varmasti. Olisin niin iloinen, jos Suomessa olisi hyviä aaltoja. Harjoittelisin joka päivä… Pääsin laudalle seisomaan ensimmäisellä kerralla, joten vaikka se on vaikeaa niin kehitys on usein nopeaa. 

12. Voiko surffia mielestäsi treenata kuivalla maalla? Miten? Treenaatko itse? Voi. Jooga juuri on tunnettu surffajien apuväline. Aurinkotervehdyksessä (jooga-sarja) on samankaltaisia vaikutteita, kuin laudalle nousu (tahti on tosin paljon hitaampi joogassa). 

Tiina: Surffissa tarvittavia lihaksia voi vahvistaa myös salitreenillä ja täältä löytyy Steffin surffausta vahvistava salitreeni.

13. Millainen on paras outfit surffaukseen? En ole ikinä surffannut bikineissä, joten haluan paikkaan, jossa voin sen tehdä. Paras outfit on ohut kokopitkä märkäpuku. 


14. Kuka on suosikkisurffarisi? Julian Wilson, hmm, miksiköhän haha! Seuraan instagramissa monta surffaajaa. Yksi uskomaton surffivalokuvaaja on Clark Little (@clarklittle).

15. Oletko törmännyt surffissa lokalismiin? Missä ja millä tavalla? Tuliko turpaan vai jouduitko vain luikkimaan takavasemmalle ja jättämään aallot paikallisille? Silloin tällöin, kirjoitin tästä hieman kysymyksessä 8. Nöyryyttä pitää olla, mutta kohtuus kaikessa. Kaikilla on oikeus olla aalloilla.

16. Millainen on täydellinen surfpäivä? Oh. Aurinko, läpinäkyvät “crystal clear” aallot, jotka ovat tarpeeksi pieniä ja paljon istumista aaltojen takana hyvän ystävän kanssa. En voi edes puhua tästä enempää tai varaan liput taas jonnekkin. Minneköhän menisin…

17. Aurinko ja suolavesi tekevät hiuksista helposti kuivat ja takkuiset. Miten pidät ihanan pitkät hiuksesi hyvässä kunnossa myös surffiolosuhteissa? Tukkani menee aina niin takkuun… Mutta surffaan lähes aina tiukassa letissä, näin tukka ei mene liian takkuun. Kun harjaan tukkaani, käytän jonkinnäköistä öljyä selvittämiseen :) En kuitenkaan pese tukkaani niin usein, pari kertaa viikossa vain. 


18. Mikä on parasta surffarimiehissä? Auringon vaalentama surffitukka, hyvät pakarat vai joku muu? :) Hahah, hyvä kysymys! Kaikki, olen aika heikkona surffaajiin… Sanotaanko, että eniten iskee se asenne, joka surffajilla on. Se on sellainen aussimainen rento asenne. Vähän sellainen että “everything’s gonna be allright” :) Fyysiset ominaisuudetkin tottakai eivät ole pahitteeksi ;)

19. Mikä on parasta surffissa? Kyllä ne unelma-olosuhteet ja oikea seura on se paras. Elikkäs hyvä ystävä, jonka kanssa hengailen aaltojen takana, kristallinkirkkaat aallot ja itsevarmuus aalloilla. Se tunne pitkän surffisession jälkeen on myös ihana – kylmä olut ja päivettynyt iho, aij että.

20. Mikä on seuraava surfkohteesi? Ajattelin viettää kuukauden Indonesiassa, ehkä Balilla kesän jälkeen. Tästä pitää tosin vielä keskustella pomoni kanssa, heheh. Voisitko suositella jotakin paikkaa Indonesiassa?

Tiina: Balilla suosittelen ehdottomasti Asenne surf camppia. Surfcamp on superkätevä jos ei tunne spotteja, ja muutenkin jos on lyhyehköllä lomalla ja hauluaa ottaa kaiken irti surffista ja nähdä ja surffata eri spotteja mahdollisimman vähällä säädöllä. Camp sijaitsee Canggussa, josta pääsee tunnissa autolla tosi monelle spotille ja lähispoteille voi kävellä.

Mun suosikkiaaltoja Balilla on olleet Kedungu ja Balian. Kedungussa käytiin usein Asenne campilla. Balianilla olen käynyt vain kerran, mutta se jäi hyvin mieleen. Surffasin silloin longboardilla enkä osannut oikein vielä surffata. Kaikilla muilla vedessä oli shortit, niin sain helposti minkä vaan aallon, kun pystyin napsimaan aaltoja paljon taaempaa kuin muut.

Kiitos paljon Steffi haastattelusta! Musta on niin ihanaa lukea näitä muiden surffareiden stooreja. Tulee aina hyvä fiilis ja hilitön hinku aalloille. Ihanaa kesää Steffi ja oikein mahtavaa Indosurffia syksyllä! Mä tietenkin toivon paljon surffipäivityksiä Steffit:iin aina surffireissujen jälkeen!

Kuvat: Steffi

1 kommentti: