9.6.2013

Surffityttöjen haastatteluja, osa 2: Miina

Jatketaan surffityttöjen haastatteluja. Arvasin, että tykkäätte näistä! Ensimmäinen, eli Jonnan haastettelu on ollut yksi blogin suosituimmista jutuista. Jos se on jäänyt välistä, niin käypä lukemassa täältä. Toisena haastateltavana on Australiassa asuva ja surffaava Miina Björninen. Miina on aika tuore surffari, mutta aivan superatleetti (ja esim. telinevoimistelun ja team gymin Suomen mestari). Kaikki edellytykset siis kehittyä huippusurffariksi! Mä olenkin ihan varma että Miina on viimeistään vuoden päästä ihan Suomen paras surffari (Yhdessä Jonnan kannsa. Mä oon sit 3. paras, hehe). :D

Ja tässä Miinan haastattelu:

1. Millainen on surffihistoriasi? Kuinka kauan ja paljon olet harrastanut surffausta? Surffasin ensimmäisen kerran viimevuonna Australiavisiitillä, jolloin otin kolme surffituntia ja surffasin omatoimisesti noin viikon verran päivittäin. Tänä vuonna tuli muutto Australiaan ja olen nyt surffannut kolme kuukautta.

2. Miten innostuit surffista? Se vaan tuntui omalta jutulta. Pidän lumilautailusta ja ym. ”fysiikkalajeista”, joissa pääsee testaamaan rajoja. Surffaus on iso osa aussikulttuuria, joten pakkohan sitä oli kokeilla edes turisteilumielessä – ja koukkuun jäin.

3. Missä yleensä surffaat ja kuinka usein? Surffaan Australian itärannikolla (New South Wales) 3-5 kertaa viikossa säiden ja työkiireiden mukaan.

4. Mikä on suosikki surfspottisi? Shorttilla surffatessa mieluisin on tuttu ja turvallinen kotiranta eli North Beach. Se on beach breik leftillä että rightilla. Isoilla keleillä suojaisan Bellambin point break on ykköspotti. Sen hitaat aallot sopivat parhaiten lonkkarille. Siellä voi surffata mahtavan pitkää rightia.

Farm. 1,5 kuukauden surffikokelaana leftin ja rightin
valitseminen on vielä hakusessa. Righti löytyy default-
asetuksista... (T: kuulostaa hyvin tutulta alussa, mut äkkiä
sitä oppii näkemään paremmin mihin suuntaan kantsii mennä)

 5. Mitä muuta urheilua ja liikuntaa harrastat? Tällä hetkellä harrastan vinyasa flow joogaa, kiipeilen, lenkkeilen ja koripalloilen suht säännölllisesti. Tanssia (nyky ja street) ja tankotanssa on myös tullut vuoden sisällä harrastettua. Pohjana on pitkä telinevoimistelutausta, joka on kyllä iso apu monessa harrastuksessa.

6. Surffi on tietenkin parasta aurinkoisella säällä. Kuinka onnistut välttämään palamisen auringossa? Voimakas auringonpaiste ei ole valitettavasti ole takuu lämpimästä, joten märkäpuku on erittäin hyvä aurinkosuoja monen kuukauden ajan. 30 kerrointa iholle ja sinkkiä poskiin ja nenään. Lämpimällä säällä surffipaita eli rasher suojaa myös hyvin.

7. Onko sinulla oma surffilauta? Minkälaisella laudalla surffaat? Tällä hetkellä olen enimmäkseen surffannut lainaamallani 7’ mini malilla ja ensimmäisellä omalla laudallani, shortilla (6’3 x 18'/4" x 2'/4"). Shortin käyttö on lisääntynyt entisestään varsinkin nyt, kun uskaultauduin sille tarpeeksi isoihin ja nopeisiin aaltoihin. Lisäksi ostin juuri käytetyn 6’4 fish -laudan vähän loivempiin aaltoihin sekä ostimme mieheni kanssa yhteiseen käyttöön 7’8 mini malin ja 8’4 lonkkarin.

8. Millaisia tavoitteita sinulla on surffarina? Tavoitteena on saada vahvat ja monipuoliset surffaajan perustaidot, mihin kuuluu jo hirvittävän paljon opittavaa fyysistä surffitaidoista sääennustukseen. Shortilla olisi hienoa oppia myös temppuja. Toivon lajista pitkäaikaista harrastusta, jota voi tehdä vielä mummonakin.

9. Onko sinulle sattunut vaaratilanteita surffatessa? Mitä? Pahin tilanne oli ehdottomasti silloin, kun pariviikoisena surffikokelaana arvioin aaltojen koon väärin ja tajusin vasta aaltojen läpi päästyäni, että nyt ollaan liian isossa ja sekavassa kelissä. Lisäksi merivirran suunta oli poikkeuksellinen ja nappasi mukaansa. Rantaan ei voinut lähteä, kun virta oli vienyt laudan vaarallisten kallioiden kohdalle. Onni onnettomuudessa, tutut surffarit, joita olin seurannut veteen, olivat samassa lirissä ja kokeneemman surffarin ohjastamana meloimme läheiseen satamaan.

10. Lämitteletkö ennen surffisessiota? Miten? Hyiset aamut pakottavat tekemään jonkinlaisen sykettä nostavan verryttelyn. Kaverien kanssa aamusurffeilla suoritan sekavalta liikehdinnältä näyttävän (karjahtelua sisältävän) sotatanssin, josta on useimmiten tunnistettavissa myös x-hyppyjä. Olen myös ottanut tavaksi verryttää ja venyttää pakarat, takareidet ja kädet kevyesti aina ennen surffia. Välillä mallaan ponnistusta laudan päälle. Joogaoppeja voisi hyödyntää enemmän. 

Vahaa lautaan ja menoksi. Vahaa voi muuten laittaa
liikaa - Yksi märkäpuvuistani on saanut harmaan kuorrutuksen.

11. Joidenkin miessurffareiden mielestä tyttöjen pitäisi vaan näyttää söpöiltä rannalla ja jättää aallot miehille. Oletko itse törmännyt tähän? Missä ja millä tavalla? En ole törmännyt ilmiöön täällä päin merta. Vedessä on useimmiten rento meininki ja tasavertainen kohtelu sukupuolten välillä. Välillä saan ainoana naisena kannustusta ja ohjeita. Surffaus on hyvin miesvaltaista, joten naiset ovat usein tervetullut näky.

12. Mikä on paras surf vinkki jonka olet saanut ja joka on auttanut sinua surffaamisen opettelussa? Kaveri vinkkasi tasapainottamaan kädet surffatessa kummallekin puolelle lautaa, mikä helpottaa kääntymistä huomattavasti.

13. Millaiset ovat parhaat surfbikinit? Sellaiset kireät ja napakat, joissa olkaimet menee ristiin selän takaa. Ohut toppaus tai ei toppausta ollenkaan, jos on kuviollinen tai musta kangas (jolloin kankaasta ei näy läpi). Alaosien pitää olla superkireät. Märkäpukukauden takia bikinitestaus on vielä vaiheessa.

14. Kenelle surffaus mielestäsi sopii? Aikalailla kaikille vesielementistä pitäville. Vedessä näkee monentyyppisiä surffareita vauvasta vaariin/mummoon. Kysymys on vaan siitä, millaisella laudalla surffaa ja missä aalloissa.

15. Kuinka kauan sinulta kesti, että opit surffaamaan? Loputon oppimäärähän se on, mutta vaahdoissa surffaamisen opin päivässä ja itse aallon mukana surffaamisessa meni ehkä yhteensä noin kolmeviikkoa. Tällä hetkellä harjoittelen käännöksiä, joissa on vielä paljon tekemistä. Samoin aaltojen ottamisessa on vielä tosi paljon opittavaa. 

Bellambin pitkä righti ja ekaa kertaa isommassa
kelissä. Aika kului lähinnä aaltoja ja runsaslukuisia kanssa-
surffareita pakoon meloessa, mutta kyllä sieltä löytyi
itsellekin sopiva aalto. Omaperäistä pyllistystyyliä on
sittemmin koitettu hioa pois. 

 16. Surffin jälkeen on yleensä kova nälkä! Mikä on paras palautusjuoma + ruoka surffisession jälkeen? Espanjalainen paksu sulkaajuoma oli testiraatimme perusteella ylivertainen energian ja mielen vireyden palauttaja etenkin viileän päivän jälkeen. Banaani tai kookosmaito on myös miellyttävä elämys suolaveden juomisen jälkeen.

17. Sunrise vai sunset surf? Sunrise!

18.Millainen olisi unelmien surffiloma? Lämmin ja auroinkoinen sää, autio ranta (hiekkapohja, turistiton ja ei uimareita!), mukava pieni surffiporukka, kirkas vesi ja pari delfiiniä polskimassa vierellä.

19. Mikä on parasta surffarimiehissä? Auringon vaalentama surffitukka, hyvät pakarat vai joku muu? Huulen heitto ja leppoisa juttelu on parasta, mutta onhan surffarimiesten jäntevän lihaksikas ja ruskettunut kroppa myöskin miellyttävää katseltavaa.

20. Mikä on parasta surffissa? Luonto ja luonnonvoimat.

Kiitos Miina haastattelusta! Tuo lautavalikoima alkaa olla vakuuttava! Sä olet todellakin ymmärtänyt mistä surffissa on kyse. Surffaaminen ei ole vaan shortboardilla surffausta (tai pahimmassa tapauksessa sitä, että hengataan vaan lauta kainalossa coolisti rannalla tai istuskellaan line upissa, näitäkin on nimittäin nähty). Surffi on kaikille vauvasta vaariin ja välineet valitaan oman taidon, fiiliksen ja olosuhteiden mukaan. Erilaisilla laudoilla ja erilaisissa olosuhteissa surffaamalla myös oppii eniten! Sotatanssi ja suklaajuoma kuulostavat myös ihanilta!

Australian surffimeininki vaikuttaa ehdottoman hienolta. Nyt mulla on taas uusi surffikohde listalla, minne matkustaa. 
Halit + hyvää talvea ja oikein hyviä surffeja sinne kenguruiden maahan! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti