4.6.2013

Surffiennusteiden lukemista

Pari postausta taasepäin löytyy mun kesän 2013 to-do lista ja listan kärjessä surffiennusteiden lukeminen. Surffiennusteiden lukeminen on olennainen osa surffia. Allot ei ole koskaan samanlaisia, vaan ne vaihtelee ensinnäkin vuodenajan mukaan. Onko niin sanotusti surffikausi vai ei. Joissakin paikoissa surffia on ympäri vuoden, joissakin ei. Vaikka aaltoja olisi aina, ne saattaa vaihdella vuodenajan mukaan ja olla esim. isompia sadekaudella ja pienempiä kuivalla kaudella.

Missä aallot...
Adrian checking the waves.

Lisäksi aaltoihin vaikuttaa vuorokauden aika. Tarkemmin sanottuna vuorovesi. Osa surffispoteista toimii vain joko nousu- tai laskuveden aikana. Tai ainakin toimii paremmin jonain tiettynä aikana. Vaikka spotti olisi surffattava sekä nousu- että laskuvedellä, on aalto kuitenkin ihan erilainen eri aikoina.

Vuodenaika ja vuorokauden aika siis vaikuttavat, mutta loppujen lopuksi kaikki riippuu päivästä. Onko swelli nousemassa vai hiipumassa ja mikä on tuulen suunta ja voimakkuus.

Jaahas, tän sekasotkun takia ajettiin kolme tuntia...

Paljon on siis asioita, jotka pitää tietää (tai ainakin kannattaa tietää), jos haluaa löytää hyviä aaltoja. Ennusteiden lukeminen on mulle itselleni melkoisen hämärää aluetta. Ja täytyy tunnustaa etten itse asiassa tee sitä juuri koskaan. Ainakaan jos olen Nosarassa. Saatan joskus vilkaista Surfline.com:sta, minkä kokoista aaltoa on odotettavissa, mutta 99 prosenttisesti kävelen vaan rantaan ja ihmetelen siellä miltä näyttää. Tämä toimii ihan hyvin Nosarassa, joka on siitä harvinainen ja ihana paikka, että siellä on lähes aina surffattavia aaltoja. Jos olosuhteet ei näytä liian hyviltä, voi aina hengailla pari tuntia rannalla, surffikoululla tai Beach Dog kafeessa ja mennä sitten katsomaan uudestaan.

Näin mä olen tähän saakka tehnyt: rannalle vaan
kurkkaamaan miltä näyttää.
Vaihtoehtoinen toimintatapa:
tähystys puusta :)

Mutta nyt haluan ja aion opetella lukemaan paremmin ennusteita. Haluan nimittäin alkaa käymään enemmän muilla lähiseudun spoteilla ja oppia hyödyntämään niiden hyvät olosuhteet. Köyhällä surffarlla ei nimittäin ole varaa ajella tuntitolkulla joka päivä ihan vaan totetamaan, että eihän täällä mitään surffattavaa ole. Musta on uskomatonta miten paljon olen ollut Nosarassa ja surffannut Guionesia ja miten vähän olen käynyt muilla lähistön spoteilla. Guiones on ihana, mutta vaihtelu todellakin virkistää! Ja siinä myös oppii enemmän kun surffaa erilaisia aaltoja.

Näitä pitäisi opetella tulkitsemaan. 

Aaltoja, joita haluan tänä kesänä surffata enemmän on ainakin Barrigona, Ostional, Peladas ja Garza. Aloitin näitten spottien ”opiskelun” jo viime viikolla, ja kyselin Adrianilta, millä kelillä Peladas toimii. En tosin muista enää mikä oli vastaus. Netistä löytyy useammaltakin saitilta kaikki tunnetut surffispotit ja kaikenlaista informaatiota niistä, mm. millä kelillä mikäkin toimii. Niitä kannattaa tutkia, mutta aina kannattaa hyödyntää myös paikalliset vinkit.

1 kommentti:

  1. Sitten kun ei ole aaltoja voi yrittää esimerkiksi SUP/surf-joogaa:
    http://www.steffit.com/2013/04/surffijoogaa-helsingissa-kesalla-liian.html :D

    VastaaPoista