20.5.2013

Asusteita surffilaudalle

Jatketaan surffilauden tuunauslinjalla. Mähän olen shoppailukiellossa, koska yritän säästän rahaa. Mitään ei saa ostaa. Siis itselle. Mutta surffilaudalle saa ja se tarvitseekin kipeästi muutaman asusteen. Tailpadin ehdin jo ostaa pari viikkoa sitten, mutta evät ja leash tarvitaan vielä.

Tailpad
Tailpad eli grippi pitää takajalan paikoillaan ja oikeassa kohdassa. Näissä ei mun kokemuksen mukaan ole juuri muita eroja kuin värit. Jotkut gripit on muotoiltu vähän ergonomisemmin niin, että ne on paksumpia keskeltä, eli siitä mihin kohtaan jalkaholvi tulee. Kaikki ei edes käytä grippejä, mutta musta se on ihan välttämättömyys ja gripin takareunasta tuntee katsomattakin että jalka on just siinä kohdassa kun pitääkin. Tai siis tuntee, että jalka on liian edessä...

Tilasin muutama viikko sitten tämän gripin. 


Evät
Surffilaudassa on evät ja sillä selvä. En ole aikaisemmin miettinyt eviä sen enempää. Jos evä on hajonnut olen vaihtanut sen ja katsonut sen verran, että sivuevät on samasta setistä, eli varmasti samanlaiset ja saman kokoiset. Olen kyllä pistänyt merkille, että on olemassa tosi hienon näköisiä eviä, mutta ei ole tullut mieleen että evillä olisi mitään vaikutusta meikeläisen surffisuoritukseen.

Pari kuukautta sitten Adrian oli käynyt surffaamassa mun laudalla ja kysyi sen jälkeen että miks mun laudassa on niin suuret evät. ”Ööööh, no kun ne oli siinä silloin kun ostin sen”. Sen jälkeen kaivelin netistä tietoa erilaisista evistä ja opin nyt ainakin sen verran, että shortboardeillekin on useamman kokoisia eviä, ja että pienten ja kevyempien surffareiden kannattaa käyttää pienempiä eviä, että saa enemmän poweria käännöksiin. Evillä voi kyllä olla muitakin erityisominaisuuksia, mutta ne ei olleet kovin relevantteja tämän tason surffarille. Mutta tuo kokoasia on hyvä pitää mielessä ja käydä testaamassa eri kokoisia eviä.

Mun molemmissa laudoissa on eville future-kiinnitykset. Päädyin futureihin ihan sen takia, että ensimmäisessä ostamassani laudassa nyt sattui olemaan futuret, joten halusin saman systeemin toiseenkin lautaan. On kätevää, että samat evät menee kaikkiin lautoihin. Muut vaihtoehdot on FCS tai lasitetut evät. Futuret on kalliimpia kun FCS ja niitä on paljon vähemmän saatavilla, mutta ne on kestävämpiä. Mullakin on hajonnut ainakin kolme FCS-evää, muttei yhtään futurea.

Nämä evät näyttää kivoilta: Leash
Leash, eli hihna, jolla lauta kytketään nilkkaan kiinni, on surffarin tärkein varuste. Leashissa pitää olla hyvä tarra, ja sen pitää asettua tiukasti nilkan ympäri, eikä pyöriä miten sattuu. Muuten siihen sotkeutuu. Samoin leashin pitää olla kunnolla kiinnitetty lautaan. Leashissa on usein avaintasku, jonne saa tungettua yhden avaimen. Ite en tykkää laittaa taskuun mitään, koska silloin tuntuu ettei leashi enää asetu hyvin nilkkaan.

Mun vanha, luetettava ystävä eli pinkki FCS leashi on päässyt pahasti räpsähtämään ja se tarra purkautuu hyvää vauhtia. Korkea aika siis hommata uusi. Leasheja on kahden paksuisia: regular ja comp (eli competition). Regu on paksumpi ja comp ohuempi. Mulla on katkennut pari comp leashia, enkä enää oikein luota niihin. Haluan siis regun. Eikä haittaa mun suffissa, vaikka paksumpi leash muka hidastaa vauhtia. 

Bongailin tällaisia kivan värisiä leasheja. Ehkä mä kuitenkin ostan (tai pöllin Adrianilta) ihan vaan mustan. Ettei mee ihan sillisalaatiksi. Nää on niin tärkeitä asioita. :DEi kommentteja:

Lähetä kommentti